AMSTERDAM - De VARAgids moet een bewerkte foto waarop TROS-presentator Ron Boszhard staat afgebeeld als generaal Ratko Mladic rectificeren.

De rechtbank in Amsterdam deed donderdag uitspraak in een kort geding dat de TROS-presentator had aangespannen tegen de VARA.

De rechter oordeelde dat de satirische fotomontage van Lucky TV in de gids en de begeleidende tekst onrechtmatig zijn en onnodig grievend jegens Boszhard. Volgens de rechter maakt het beeld inbreuk op zijn goede naam en reputatie.

De VARA hoeft echter geen voorschot van 25.000 euro aan schadevergoeding aan Boszhard te betalen.

De VARA legt zich bij de uitkomst van het kort geding neer. ''We betreuren de uitspraak, omdat deze de mogelijkheden voor de soms absurdistische satire van Lucky TV en andere makers beperkt'', liet hoofdredacteur Cécile Koekkoek van de VARAgids in een reactie weten.

Dwangsom

De VARA moet in de gids van 25 juni de fotocolumn rectificeren op last van een dwangsom van 10.000 euro per week. De omroep is tevens veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

De TROS had zich ook gemengd in het kort geding als benadeelde partij. De rechter wees de vorderingen van Boszhards werkgever echter af. Volgens de rechter zijn de belangen van de TROS niet geschaad door de publicatie in de tv-gids.

TROS-directeur Peter Kuipers heeft verheugd gereageerd op de de uitspraak. ''Het zonder enige aanleiding of verband afbeelden van onze presentator Ron Boszhard als een oorlogsmisdadiger vonden wij onnodig kwetsend voor Ron en smakeloos van de VARA'', zegt Kuipers. Hij verwacht een bloemetje van de omroep.