AMSTERDAM - Simon Keizer was vroeger een binnenvetter. Toen de zanger nog een tiener was, overleed zijn vader aan kanker, maar aanvankelijk wilde hij daar nooit over praten, zo zegt hij deze week in Margriet.

"Mijn ouders waren na ruim twintig jaar nog steeds verliefd en mijn moeder hield zo verschrikkelijk veel van die man, dus dat heeft er echt ingehakt" zegt Simon in de Nick & Simon-editie van het tijdschrift. "De rouwperiode was intens en lang. Ik vond het niet nodig om mijn verdriet te laten zien."

De nieuwjaarsbrand in het Volendamse café De Hemel veranderde dat. De zanger was daar ook, en haalde een jongen en een meisje uit het brandende café. De jongen was heel ernstig verbrand, het meisje overleed.

Na deze heftige gebeurtenis werd Simon stiller en bij een schoolonderzoek, een jaar na de brand, bleek dat de zanger veel niet had verwerkt, ook de dood van zijn vader niet.

Psycholoog

"Ik dacht dat ik het verlies van mijn vader had verwerkt. Met die brand dacht ik: dit doen we er even bij. Maar het ging niet goed dat jaar. Uiteindelijk heb ik hulp gezocht bij een psycholoog. Ik heb daar voor het eerst over mijn vader gepraat en dat luchtte erg op.

Zo beseft Simon zich nu dat hij bij de dag moet leven. "Je moet genieten en de dingen doen die je leuk vindt. Het hielp me de keuze te maken voor muziek, meer dan voor het afmaken van een studie."