AMSTERDAM - Halina Reijn is blij dat ze recentelijk een jaar vrij heeft genomen. De actrice woonde een jaar in Los Angeles, en kreeg daar enorm veel nieuwe energie van, zo vertelt ze deze maand in Marie Claire.

"De nieuwe energie die ik nu voel heeft alles te maken met het feit dat ik mezelf in een vreemde omgeving, zonder werk en vrienden, staande kan houden en opnieuw heb uitgevonden", zo zegt Reijn in het tijdschrift.

"Het is het meest creatieve jaar uit mijn leven tot nu toe. Een sabbatical geeft lucht, ruimte en verfrissing", vindt de actrice.

"Het is confronterend, eng en duister om de rekening van je eigen bestaan op te maken, maar de beloning van jezelf opnieuw leren kennen is gigantisch en werkt nog jaren door."

24 uur

Reijn had nog maar net een contract getekend bij de Toneelgroep Amsterdam, toen ze het gevoel kreeg dat ze er even tussenuit moest. "Ik werkte zo'n 24 uur per dag: overdag filmen, 's avonds spelen, tussendoor interviews, afspraken, fotoshoots en audities. Ik wist van voren niet meer dat ik van achteren leefde, en ik was kwijt wie ik ben of wat ik wil."

Naar eigen zeggen ging alles haar zo voor de wind, dat het vele werk en alles wat er op haar af kwam begon te duizelen. "Het was de enige mogelijkheid om niet overspannen te raken."

Trots

Reijn staat sterker in haar schoenen sinds ze een jaar in Amerika is geweest. "Dat gevoel van trots dat ik toen ik in Los Angeles had, kan ik nog steeds bij mezelf oproepen."