AMSTERDAM - Het voorlezen van de autocue is niet zo makkelijk als dat het lijkt. Volgens Harm Edens - bekend van Dit Was Het Nieuws - draait alles om timing, intonatie en niet verspreken.

"Eén hapering en de grap is niet leuk meer. Het is harstikke moeilijk", zegt Edens deze week in Nieuwe Revu. "Heel anders dan hoe Matthijs van Nieuwkerk de autocue gebruikt. Dat is even de tekst erdoorheen jassen op weg naar een interview."

De functie van gespreksleider bij Dit Was Het Nieuws ligt Edens erg goed, zo zegt hij in het tijdschrift. "Het is een rol. Hij ligt me goed, maar het rustige is niet mijn natuur."

Edens: "Raoul Heertje zei laatst dat hij veel respect had dat ik mijn plek in het programma weet te houden en me dienstbaar opstel. Dat vind ik wel geestig. Ik denk weleens: ik ben hier de baas en jullie mogen net zo lang lullen als ik het leuk vind. Ha!"

Talkshow

Toch geeft Edens toe dat ook zijn behoeftes aan het veranderen zijn. Zo vindt hij een talkshow ook erg interessant om te doen.

"Mensen zeggen vaak: jij kunt geen talkshow doen, iedereen verwacht dat je om de vijf minuten een grap maakt van de autocue. Ik begrijp dat 10 a 20 procent van de tv-kijkers er niets van snapt, maar ik ga er niet tegen vechten. Mijn behoefte is veranderd in de loop van de jaren."

Zo lijkt het Edens leuk om een journalistieke lightnighttalkshow te presenteren, of om politici het vuur aan de schenen te leggen op Nederland 2. "Niet om aan te tonen dat ze niet deugen, maar zodat ze duidelijk aan de belastingbetaler kunnen uitleggen wat ze allemaal doen."

De Nieuwe Revu met het interview met Edens ligt vanaf woensdag in de winkel.