LONDEN - Kurt Nilsen (25) uit Noorwegen heeft de World Idol in Londen gewonnen. De wedstrijd werd georganiseerd tussen de Idol-winnaars uit elf landen waar het programma draaide, zoals Polen, Verenigde Staten, Groot-Brittannië, België en Nederland. Jamai eindigde op de laatste plaats, nummer elf.

Nilsens single die werd uitgebracht in Noorwegen werd daar de best verkochte single ooit en kwam binnen op nummer een in Noorse hitlijst. De loodgieter van beroep heeft twee kinderen. Jamai zong 'Sorry seems to be the hardest word' van Elton John.

Hobbit

De jury in Londen was snoeihard in haar oordeel over de verschillende idolen. Zo kreeg de winnaar te horen dat hij leek op een hobbit en dat hij beslist winnaar was geworden als Idol een radioprogramma zou zijn. De werkelijkheid was echter dat de jury's in de verschillende landen, zoals bij het Eurovisiesongfestival, anders oordeelden.

Ondanks de laatste plaats vond Jamai het een "geweldige ervaring" in Londen. "Het programma was erg leuk. Al kon het allemaal nog beter als de jury ook wat leuker had geoordeeld. We snapten er allemaal niets van dat ze hard moesten zijn", aldus Jamai die drie liedjes had ingestuurd naar World Idol.

'Niet Jamai'

De Schoonhovense zanger verklaarde al eerder dat het nummer van Elton John niet zijn favoriete liedje is, maar de programmamakers van World Idols kozen desalniettemin 'Sorry seems to be the hardest word' uit als het nummer dat Jamai moest zingen. "Het is een hartstikke mooi nummer, maar ik kan er niet Jamai mee neerzetten. Ik ben in Nederland winnaar geworden omdat ik een feestje kan bouwen. Dat kan niet met dit nummer."

De zanger treurt niet en begint het nieuwe jaar in Nederland met een nieuwe single. Deze komt begin februari uit, maar wordt in januari al gepromoot. Daarnaast gaat hij dit jaar op tournee door Nederland en is hij bezig met een rol in een musical.