AMSTERDAM - Carice van Houten had het idee een jaartje rust in te lassen, maar dat plan is in duigen gevallen. "Ik ben veel te onrustig. Wil gewoon veel te doen hebben."

Dat vertelt de actrice in Metro over haar mislukte sabbatical. Van Houten ging onder meer aan de slag voor kledingmerk Mexx.

Na grote films als Komt een Vrouw bij de Dokter, De Gelukkige Huisvrouw en Black Butterflies wilde Van Houten even afstand nemen van de filmwereld. De actrice wilde rust nemen, maar daar komt weinig van terecht.

"Mensen denken nu dat ik in een zwembad ligt te dobberen, maar dat is absoluut niet waar. Ik doe dingen die ik al langere tijd wilde doen. Omdat ik veel weg was voor filmopnames, kwamen er zoveel dingen op de stapel te liggen."

Viva-praat

Van Houten wil een aantal 'persoonlijke dingen op een rijtje krijgen'. "Nu ik bijna 35 ben, word ik gedwongen om een soort van planning te maken. Ik moet nadenken over vragen als: wanneer wil ik kinderen? Dat vond ik altijd zo'n Viva-praat, maar daar is nu het moment voor."

Toch blijft het filmwereldje lonken. "Natuurlijk ben ik gevoelig voor mooie rollen. Als er het afgelopen jaar echt iets goeds voorbij was gekomen, had ik geen nee gezegd."

Van Houten kreeg rollen aangeboden, maar die voelden niet goed genoeg en werden afgewezen. "Ik probeer meer lijn te krijgen in de opdrachten die ik aanneem. En ik moet af en toe mensen teleurstellen."

Eerlijkheid

Over haar privéleven is de actrice tegenwoordig minder openhartig. "Ik heb die eerlijkheid moeten bekopen. Het klinkt heel raar, maar mensen hebben op een gegeven moment het gevoel dat je een stukje van ze bent. Ze denken dat er van alles over me geschreven en gezegd mag worden."

Ook op de geruchten over haar nieuwe liefde, piloot John de Kanter, gaat Van Houten niet in. "Liever heb ik dat mensen speculeren over de relatie, trouwen en het krijgen van kinderen dan dat ik het op een presenteerblaadje aanreik."