BLARICUM - Tal van familieleden, prominenten en vrienden waren dinsdag aanwezig bij de uitvaartplechtigheid voor AVRO-coryfee Willem Duys in Blaricum.

Thijs van Leer en Herman van Veen verzorgden de muzikale omlijsting van de herdenkingsbijeenkomst in het Sint Vitusgebouw.

Herman van Veen zong Du Bist Die Ruh van Schubert. Van Leer bracht op zijn fluit Air van Bach ten gehore.

Onder de prominenten bevonden zich onder anderen Mies Bouwman, Leen Timp, Fred Oster, Tonny Eyk, Han Peekel, Lee Towers, Hans Schiffers, Jan Slagter, Joop Braakhekke en Matthijs van Nieuwkerk.

Afscheid

Enkele tientallen belangstellenden waren getuige van de aankomst van de rouwstoet. Zij volgden het afscheid via beeldschermen, die de AVRO buiten had neergezet.

Naast familieleden namen directeur Willemijn Maas van de AVRO en Han Peekel het woord. Lee Towers eindigde zijn toespraak zingend. In het lied You're My Hero verwoordde hij wat Mary Duys voor haar man heeft betekend.

Sterke vrouw

''Achter iedere succesvolle man staat een sterke vrouw. Dit had Willem voor je willen zingen'', zei de zanger, die 35 jaar geleden in de programma's van Duys doorbrak. Voor haar zorg van de laatste jaren werd tevens geapplaudisseerd.

Duys' jongste dochter Dunya sprak over het optimisme van haar vader en zijn talent voor sport en spel, maar ook zijn koppigheid.

Ze zei blij te zijn met de koppigheid van Matthijs van Nieuwkerk, die na een aantal vergeefse pogingen er recentelijk nog in slaagde Duys in De wereld draait door te krijgen. Duys genoot ervan, vertelde zijn dochter. ''Het was een goede beslissing daar te zijn.''

Vakanties

Kleindochter Froukje haalde geëmotioneerd herinneringen op aan haar vakanties met haar fantastische opa naar Frankrijk, waar ze samen hout sprokkelden, tafeltennisten of yahtzee speelden. ''Ook onze liefde voor muziek hebben we van jou'', zei ze.

De bijeenkomst eindigde met een staande ovatie voor Duys, waarna de aanwezigen luisterden naar Easy Living van Toots Thielemans.

Willem Duys wordt dinsdagmiddag om half drie begraven op begraafplaats De Woensberg in Blaricum. Hij stierf donderdag op 82-jarige leeftijd.

Begrafenis Willem Duys