AMSTERDAM - U2 ligt nog steeds onder vuur vanwege een 'verhuizing' naar Nederland. De Ierse band hevelde in 2006 een deel van zijn zaken over naar Amsterdam vanwege een gunstiger belastingklimaat.

Demonstranten hebben een actie aangekondigd tijdens het optreden van U2 op het Britse Glastonbury festival.

"Bono beweert dat hij zich inzet voor ontwikkelingslanden, maar elk belastingvoordeeltje dat U2 kan pakken, grijpen ze met beide handen aan. De armere landen zijn daar de dupe van", zegt een woordvoerder van Art Uncut, de organisatie die tijdens Glastonbury wil demonstreren, tegen de Britse krant The Guardian.

U2 verhuisde zijn administratie naar Nederland omdat de Ierse regering in 2006 het belastingvrije inkomen van artiesten aan banden legde. De demonstranten plannen acties met het oog op de financiële problemen van Ierland.

"We willen duidelijk maken welke invloed de acties van U2 hebben op ziekenhuizen en scholen in Ierland. Iedereen die kijkt, zal tot de conclusie komen dat Bono over de brug moet komen."

Doorsnee Ier

"Als Bono zich voordoet als een doorsnee Ier, moet hij ook belasting betalen als een doorsnee Ier", vindt een andere demonstrant. "Dat is de enige manier waarop Ierland uit de huidige malaise kan komen."

Tijdens U2's optreden op Glastonbury moet een enorm bankbiljet van de ene naar de andere kant van het publiek worden verplaatst. Een groep toeschouwers staat onder een Ierse vlag, waar het geld vertrekt, de andere groep staat onder een Nederlandse vlag. De demonstranten hebben beloofd het optreden op 24 juni niet te verstoren.

Geen reactie

U2 en Glastonbury hebben nog niet gereageerd op de nieuwe acties. Bono liet jaren geleden al doorschemeren dat de vele kritiek hem raakt.

"We betalen als band vele miljoenen aan belasting", zei de rocker in 2009. Manager Paul McGuinness staat vierkant achter de band. "U2 is een wereldwijd bedrijf en betaalt wereldwijd belasting. Zeker 95 procent van alle zaken rondom U2 vindt buiten Ierland plaats."

Rolling Stones

Niet alleen U2 verhuisde naar Nederland vanwege een gunstiger belastingklimaat. Ook de Rolling Stones brachten hun administratie onder in Amsterdam. De Stones 'verhuisden' al in 1971 naar Nederland. De bands delen een pand aan de Amsterdamse Herengracht.