AMSTERDAM - Huub Stapel speelde naar eigen zeggen in 'heel lelijke en slechte' films, maar ligt niet wakker van zijn flops.

"Ik lach me gek: mijn geld heb ik toch gehad", vertelt de 56-jarige acteur en cabaretier in een interview met het AD.

"Ik weet niet meer waarom ik 'ja' zei tegen die rollen", zegt Stapel over films als Maria en De Zeemeerman.

"Misschien moest ik belasting betalen? Of wilde ik een nieuwe auto kopen? Wanneer ik in Hollywood had gewoond, stond er nu honderd miljoen op mijn bankrekening. Hier niet. Daarom volg ik het advies: zeg 'ja' tegen alles."

Spijt

Spijt van zijn filmkeuzes heeft Stapel niet. "Bagger maken is inherent aan het vak. Acteurs die zeggen dat ze alleen kwaliteit afleveren, ontberen zelfreflectie en realiteitszin." Ondanks de flops blijft Stapel streven naar perfectie. "Mijn drijfveer is niet veranderd: meedraaien in de top, de beste zijn. Ik ben niet geboren voor de onderbond, de derde klasse is niks voor mij."

Het adagium 'overal ja op zeggen' hangt Stapel niet meer aan sinds hij bijna een burnout had. Een paar jaar geleden stortte de acteur in.

Klap

"Het leven is na zo'n klap nooit meer hetzelfde. Ik ben voorgoed veranderd. Er hangt een soort permanente onrust over mijn bestaan. Vroeger kwam dat woord in mijn vocabulaire niet voor, was ik relatief relaxed, liet ik alles op me af komen."

Stapel zegt dat zorgen voor een vaste structuur het enige is wat hij kan doen tegen een burnout. "Voorstellingen strak na elkaar plannen. En 'nee' durven zeggen tegen aanbiedingen."