AMSTERDAM - Ron Boszhard eist een schadevergoeding van 25 duizend euro van de VARA. De presentator is behoorlijk pissig omdat hij in de VARA-gids wordt afgebeeld als de Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger Ratko Mladic.

Naast een schadevergoeding eist Boszhard een rectificatie. "Ik wil gewoon excuus en horen dat dit niet kan", vat Boszhard zijn eis samen voor RTL Boulevard.

De presentator en de omroep stonden vrijdag tegenover elkaar in de rechtbank. "Ik wil horen dat dit geen humor is, want het is geen humor. De VARA vindt dat dit moet kunnen, maar wij hebben toch een andere mening."

De advocaat van de VARA zegt dat er niets te rectificeren valt. "Een rectificatie is bedoeld om iets recht te zetten. Het is duidelijk dat het om een grap gaat, dus er hoeft niets rechtgezet te worden."

Grote impact

Boszhard zegt dat de satirisch bedoelde afbeelding ook grote impact heeft gehad op zijn gezin. "Mijn zoontje vroeg me: wat moet ik tegen al mijn vriendjes zeggen?" De 47-jarige presentator is nog lang niet klaar met de VARA. "Ik ben nog steeds heel boos en dat gaat voorlopig niet over."

Mocht Boszhard over twee weken door de rechter in het gelijk worden gesteld, dan gaat de schadevergoeding naar het goede doel. Dat zegt Boszhards werkgever, de TROS.

"Wij willen hier echt niet aan verdienen", bezweert TROS-directeur Peter Kuipers. "Het geld gaat naar Srebrenica ofzo."