AMSTERDAM - Rihanna heeft weer eens voor ophef gezorgd. In haar nieuwe videoclip Man Down schiet de 23-jarige zangeres een man dood die haar heeft aangerand. Verschillende Amerikaanse belangengroepen vallen over de gewelddadige beelden.

"Dit is een video die enkel moet choqueren", zegt de organisatie Industry Ears tegen de Los Angeles Times.

"Ik heb nog nooit zo'n kille, berekende executie primetime op televisie gezien." Rihanna's nieuwe clip ging dinsdagavond in première op de Amerikaanse zender BET.

Onbekende man

De video start met Rihanna die een onbekende man in het openbaar neerschiet. Vervolgens is in een flashback te zien dat de zangeres na een avondje stappen met vriendinnen wordt lastiggevallen door dezelfde man. De suggestie wordt gewekt dat Rihanna wordt verkracht door de onbekende heer.

"Als Chris Brown een vrouw neer zou schieten in een video zou de wereld te klein zijn. Rihanna zou hier niet mee weg moeten kunnen komen. Deze clip kan niet worden uitgezonden", raast de woordvoerder van Industrie Ears verder.

Gerechtigheid

De belangenorganisatie voor gerechtigheid in de media krijgt bijval van onder meer ouderorganisatie The Parents Television Council. "Rihanna had, gezien haar bekendheid en ervaringen met huiselijk geweld, een gouden kans een belangrijke boodschap te sturen naar slachtoffers", stelt een woordvoerder van de ouderorganisatie. "Maar in plaats van duidelijk te maken dat de vrouwen hulp moeten zoeken, komt ze met een video over wraak in de vorm van moord."

Rihanna, die in 2009 werd mishandeld door Chris Brown, lijkt zelf niet wakker te liggen van alle commotie. Via Twitter reageerde ze dat ze trots is op het feit dat vrouwen haar video snappen. "We zijn sterk, onschuldig, leuk, flirterig en kwetsbaar. Soms kan onze onschuldigheid leiden tot naïviteit. Dit kan een ieder van ons overkomen."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat mensen vallen over videoclips van Rihanna. Haar vorige clip S&M werd door veel muziekstations niet uitgezonden vanwege de vele kinky pakjes en poses waarin de zangeres te zien was. Haar duet met Eminem, Love the Way You Lie, deed veel stof opwaaien omdat er veel huiselijk geweld in de clip te zien was.