UTRECHT - Door een burnout is Katie Melua er noodgedwongen een tijdje tussenuit geweest. Op 8 juni aanstaande staat ze in de Heineken Music Hall in Amsterdam. “De opluchting om weer op het podium te staan, is onbeschrijfelijk”, zegt de zangeres tegen NU.nl.

“Ik heb zeven of acht jaar achter elkaar hard gewerkt. Toch zag ik dit niet aankomen. Ik was in Denemarken, in Kopenhagen, toen het gebeurde. Mijn lichaam functioneerde niet meer. Alsof het wilde zeggen: genoeg is genoeg. Ik voelde me hopeloos. Dat was verschrikkelijk.”

“Natuurlijk was mijn gezondheid het eerste waaraan ik dacht. Ik moest ervoor zorgen dat de situatie niet nog meer uit de hand zou lopen. Tegelijkertijd was ik gefrustreerd over het feit dat we alle concerten moesten afzeggen. Ik wilde mensen niet teleurstellen. Daarom hebben we de tour uiteindelijk niet afgezegd, maar uitgesteld.”

“Mijn artsen zeiden dat ik rust moest nemen, dus dat heb ik gedaan. Ik heb veel tijd met mijn familie doorgebracht en leuke dingen gedaan met vrienden. Eigenlijk heel normale dingen. Dingen waar ik de afgelopen jaren nauwelijks aan toe ben gekomen.”

Fans

“In die tijd heb ik veel steun gekregen van mijn fans. Ze stuurden ontzettend veel lieve berichten. Dat is precies wat je op zo’n moment nodig hebt. Het eerste concert dat ik daarna weer deed, was in Düsseldorf. De opluchting om weer op het podium te staan, is onbeschrijfelijk. Ik voel me als herboren.”

“Ik vind het leuk om straks weer in Nederland te spelen. Amsterdam is een van mijn favoriete steden. Zeker sinds ik op het huwelijk van prins Pieter-Christiaan en prinses Anita mocht zingen. Bij jullie Koninklijke familie voel ik me altijd heel welkom. Ik vind het leuk dat ze er in de Heineken Music Hall ook weer bij zullen zijn.”

Bewuster

“Dat ik op mijn leeftijd al zo veel heb mogen meemaken, is fantastisch. Soms was de druk ook wel zwaar, maar al met al is het meer dan ik ooit heb durven dromen. Wel is het zo dat je, als je ouder wordt, ook de bewuster wordt van de wereld om je heen en ook de zwaardere kant van het leven gaat zien.”

“Vaak hebben mensen het over mijn lieve imago. En ik ben ook best lief hoor! Maar ik ben niet bang om ook de andere kanten van mezelf te onderzoeken en dat ook te gebruiken bij het schrijven van mijn nummers.”

Dromen

“Dat ik op mijn leeftijd al zo veel bereikt heb, wil niet zeggen dat ik geen dromen meer heb. Iedere keer dat je een album hebt afgerond, wil je er nog eentje maken. En daarna nog eentje. Op dit moment hebben mijn dromen vooral met muziek te maken. In augustus ga ik de studio weer in.”

“Een van mijn andere dromen gaat binnenkort ook in vervulling. Ik mag met Project Earth naar de Noordpool om daar het leefgebied van de ijsberen te onderzoeken. We gaan er vijf dagen naartoe. Dat heeft verder niets met muziek te maken. Hoewel... Ik denk wel dat ik mijn gitaar meeneem. Een liedje zingen voor de ijsberen, haha!”