AMSTERDAM - Ron Boszhard wil dat de VARA-gids uit de schappen wordt gehaald. In het blad is een foto te zien waarop de presentator wordt afgebeeld als de Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger Ratko Mladic.

Het bijschrift wekt de indruk dat de 47-jarige Boszhard dat zelf graag wilde.

"Ik heb nooit toestemming gegeven of contact gehad hierover, terwijl die indruk wel wordt gewekt. Ik wil natuurlijk absoluut niet worden vergeleken met Mladic en ben hierdoor dan ook zeer gegriefd. Mijn advocaat heeft inmiddels de eerste juridische stappen gezet," zegt Boszhard in een reactie.

De werkgever van de presentator, de TROS, staat vierkant achter Boszhard. "Wij steunen Ron in alle mogelijke stappen die hij gaat zetten," zegt een woordvoerder van de zender.

Satire

De VARA-gids laat in een reactie weten dat het om satire gaat. "Ron Boszhard en Mladic staan zo ver uit elkaar dat daarmee het absurdistische karakter van de afbeelding getekend is. Wat voor de een geslaagd is, kan voor een ander grensoverschrijdend zijn. Het is in ieder geval niet onze bedoeling geweest Boszhard te kwetsen."