AMSTERDAM - Jan Smit mag met De Toppers optreden in een uitverkochte Arena, maar zenuwen kent de Volendammer niet.

"Ik hoef maar een liedje te zingen en dat ken ik al. Ik word er niet warm of koud van", vertelt Jan.

Of Smit nu voor een publiek van zes of zestigduizend man staat, zenuwachtig is hij nooit.

"Die zijn ze bij mij vergeten vroeger, zenuwen. Dus dat is wel makkelijk. Het scheelt een hoop stress", doet de koelbloedige Volendammer uit de doeken.

Op de planken

Zeker nu de 25-jarige Smit al bijna vijftien jaar op de planken staat, wordt hij niet meer warm of koud van een volle Amsterdam Arena. "Ik heb in mijn carrière hier al twintig keer mogen staan. Ik zing een liedje, daarvoor hoef ik geen aanpassingen te doen. Ja, het is een kat in het bakkie."

Smit wordt tijdens de drie Toppers-concerten in het zonnetje gezet door Gerard Joling, Gordon, René Froger en Jeroen van der Boom. De Toppers brengen een ode aan de Volendammer. "Het is bijzonder, meestal eren ze dode mensen. De aanleiding lijkt mij de hits die ik heb gescoord."

Boa

Jan is niet van plan om groots uit te pakken voor de vier heren. Hoewel De Toppers bekend staan om hun glitter en glamour, houdt Smit het bij een simpel pak. "Als iemand een boa opgooit uit het publiek dan doe ik er wat mee, maar ik heb niets bij me. Ik zing een mooi liedje, wat De Toppers doen moeten zij weten."

Smit is vereerd met de ode die aan hem wordt gebracht, maar ziet het niet zitten om Gordon te vervangen bij De Toppers. De 42-jarige zanger zwaait na de concerten van vrijdag, zaterdag en zondag af. "Ik ben gewoon één Topper, in mijn eentje."