AMSTERDAM - Daphne Deckers geeft haar geld liever uit aan kostbare fossielen dan aan designertassen. De presentatrice investeerde onlangs in een miljoenen jaren oude haaientand. "Ik vind het mooi omdat het zo oud is", biecht de blondine op.

"Ik vind zo'n haaientand gaaf, maar iemand anders denkt: koop een tas van Louis Vuitton. Luxe betekent dat je je eigen keuzes kunt maken", concludeert Deckers.

"Voor de een is het skiën in Dubai, voor de ander fietsen in de Dordogne."

Burkina Faso

Voor Deckers betekent luxe vooral dat ze in de positie is om iets voor een ander te doen. "Ik was in Burkina Faso en toen realiseerde ik me dat je als Nederlander in de enorm luxe positie zit dat je iets voor een ander kan doen.

Luxe gaat voor mij niet zozeer om krijgen of kopen, maar om geven en doneren."

'Luxepost'

Ook voor goede vriend Bastiaan van Schaik draait luxe niet om geld. "De ultieme luxe is rust, dat is niet in geld uit te drukken. Het idee dat je vakantie hebt en niet hoeft te werken, is onbetaalbaar."

Toch heeft Van Schaik, door Deckers 'een luxepoes' genoemd, wel een grote droom in vervulling zien gaan: een comfortabel optrekje.

"Ik droomde vroeger altijd over een groot huis, dat is gelukt. Een huis is ook een hele luxe. Je eigen plek waar je kunt slapen, eten en waar niemand kan komen."