DEN HAAG - Prinses Máxima heeft op haar veertigste verjaardag getrakteerd op muziek. Ze lanceert een nieuw initiatief om kinderen met muziek te laten kennismaken.

Dat maakte ze dinsdag op Paleis Noordeinde in Den Haag bekend tijdens de uitreiking van de Appeltjes van Oranje, de jaarlijkse prijzen van het Oranje Fonds voor succesvolle projecten op sociaal gebied.

Het programma Kinderen maken Muziek heeft als doel zo veel mogelijk kinderen in Nederland in aanraking te laten komen met een muziekinstrument en samen muziek te laten maken. Máxima heeft het idee uitgewerkt met het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Het was ''een lang gekoesterde wens'' om het plan uitgewerkt te krijgen, zei de prinses, die door de gasten op het paleis met Lang zal zij leven werd toegezongen. Ze liep al een paar jaar rond met het idee.

Verbeeldingskracht

Máxima zei getroffen te zijn door het plezier dat kinderen aan muziek beleven. ''Elke keer zag ik: het plezier spat er vanaf.'' Muziek maken draagt volgens de prinses ook bij aan de emotionele ontwikkeling van kinderen.

''Het stimuleert verbeeldingskracht, het leert te denken in symbolen, het leert goed te luisteren en het leert rekening te houden met anderen.''

Cadeau geven

Nederland telt 1,4 miljoen kinderen tussen de acht en veertien jaar. Máxima hoopt dat binnen tien jaar een kwart van deze kinderen meedoet aan het programma. Ze zag haar verjaardag als een goede gelegenheid het plan bekend te maken.

''Als je jarig bent, betekent dit meestal dat je cadeaus krijgt. Ik wil een cadeau geven aan mezelf, of eigenlijk aan de kinderen van Nederland.''

Na de bekendmaking van haar 'cadeau' reikte de jarige job drie Appeltjes van Oranje uit aan de initiatiefnemers van sociale projecten uit Amsterdam, Nijmegen en Groningen. De prijs is een bronzen beeldje, ontworpen en gemaakt door koningin Beatrix, en een bedrag van 15.000 euro. De vorstin en prins Willem-Alexander waren aanwezig bij de prijsuitreiking.

Oranje Fonds

Máxima en Willem-Alexander zijn beschermpaar van het Oranje Fonds, dat vorig jaar 32 miljoen euro uitgaf aan vijfduizend projecten om de sociale samenhang in de samenleving te bevorderen. Het fonds trakteerde de jarige beschermvrouw dinsdag op veertig oranje rozen.

Máxima viert veertigste verjaardag