AMSTERDAM - Emile Ratelband steekt zijn bewondering voor Osama bin Laden niet onder stoelen of banken. De positiviteitsgoeroe noemt de Al-Qaida-leider 'een vrijheidsstrijder met duidelijke principes'.

Ratelband deed zijn uitspraken zondagnacht in het radioprogramma Echte Jannen.

"Bin Laden is een vrijheidsstrijder die bepaalde principes heeft en het wereldbeeld behoorlijk heeft veranderd de laatste jaren", regeerde Ratelband op de vraag: Bush of Bin Laden?

De voormalig Amerikaanse president is volgens de positiviteitsgoeroe 'een misdadiger'. "Hij had al lang in Den Haag berecht moeten worden."

Ratelband kan zich ook helemaal vinden in de filosofie van Bin Laden. "Als je goed luistert naar zijn verhaal heeft hij altijd gezegd: het Westen gaat ten onder aan geld. Het geld is eigenlijk de duivel. En daar ben ik het wel mee eens."

Relativeren

Dat Bin Laden het brein achter de aanslagen van 11 september 2001 was en verantwoordelijk is voor de dood van duizenden mensen, relativeert Ratelband. "Ik denk dat Bush vele malen meer mensen over de kling heeft gejaagd."

De 62-jarige motivatietrainer, die naar eigen zeggen de islam aanhangt, realiseert zich dat zijn uitspraken weerstand oproepen.

"Maar dan leg ik het uit en zijn veel mensen het er toch mee eens dat Bush ook niet zo'n frisse jongen was. Als we kijken naar Guantanamo en de verhoortechnieken, dan denk ik bij mezelf: dan kun je beter zeggen dat je een bevrijder bent, of een terrorist of een guerrillastrijder. In wezen is het allemaal hetzelfde."

Verlicht denker

Ratelband uitte zijn sympathie voor Bin Laden al eerder. Vier jaar geleden stelde hij in een interview dat de Al-Qaida-leider, die begin mei werd gedood door de Amerikanen, 'een verlicht denker' was. Die uitspraken werden Ratelband niet in dank afgenomen.

Ook actrice Georgina Verbaan lag enkele jaren geleden onder vuur nadat ze Bin Laden 'een lekker ding' had genoemd. "Het is dat ie een wacko is, maar hij lijkt me een stuk interessanter dan Bush", zei Verbaan in 2001.

Lijsttrekker

Ratelband, die ooit politieke ambities had en bijna lijsttrekker van Leefbaar Nederland werd, krijgt geregeld kritiek over zich heen na opmerkelijke acties en uitspraken. Zo ging hij eind 2009 door het stof voor de homogemeenschap nadat hij hatelijke opmerkingen over homo's had gemaakt.

Ook haalde hij publiekelijk uit naar zijn ex-vrouw en tastte hij in de buidel voor het Binnenhof. De positiviteitsgoeroe liet vorig jaar een radiografisch vliegtuigje neerstorten op het plein voor het parlement.