'Máxima mag geen koningin worden'

AMSTERDAM - Prinses Máxima mag zich na de troonbestijging van prins Willem-Alexander geen koningin noemen. Dat vinden de PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren, schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

Volgens de drie linkse partijen is het niet meer van deze tijd dat de vrouw van de koning automatisch koningin wordt. Ze vinden bovendien dat mannen en vrouwen gelijke behandeling verdienen en dat het daarom raar is dat prins Claus destijds geen koning mocht worden en Máxima straks wel koningin.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent spreekt van een 'seksistisch, achterhaald systeem'. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen weerspreekt dat zijn partij de prinses de titel van koningin misgunt.

"Máxima is ook bij de PvdA bijzonder populair, maar we willen wel consequent zijn: Claus was ons even lief als Máxima ons dat nu is."

Traditie

CDA, ChristenUnie en SGP willen vasthouden aan de 'traditie' dat Nederlandse koningen een koningin aan hun zijde hebben. VVD en D66 zijn minder principieel, maar willen niet moeilijk doen. "Een koning heeft een koningin, anders begrijpt mijn dochter het niet meer", zegt D66-leider Alexander Pechtold.

Of Máxima daadwerkelijk koningin kan worden hangt volgens de krant af van de SP en de PVV. De SP heeft nog geen standpunt ingenomen en de partij van Geert Wilders was niet bereikbaar.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie