AMSTERDAM - Linda de Mol geeft toe dat haar onderscheiding als Officier in de Orde van Oranje-Nassau niet helemaal als een verrassing kwam.

"Ik voelde het eigenlijk wel een beetje aankomen, omdat ik werd gevraagd om naar het stadhuis te komen en zelfs mijn vakantie daarvoor te verzetten", biecht de Nederlandse presentatrice vlak na de uitreiking vrijdag op.

De Mol ontving de onderscheiding onder meer voor haar bijdrage aan het imago van Nederland in Duitsland, dankzij haar televisiewerk bij de oosterburen.

De presentatrice zegt wel verbaasd te zijn door de hoogte van de onderscheiding, en dat er eigenlijk geen protocol bestaat voor een gelegenheid als deze. "Ik dacht, we zullen wel op chic moeten, maar daar bestaat helemaal geen voorschrift voor. Dat vond ik best een lastige."

'Ultieme Nederlander'

Het gaat de 46-jarige De Mol de laatste weken op wel meer gebieden voor de wind. Haar nieuwste film Gooische Vrouwen, gebaseerd op de door haar bedachte tv-serie, heeft al meer dan 1,5 miljoen bezoekers getrokken, een Nederlands record.

Daarnaast werd ze eerder deze week door Veronica Magazine en radiozender 100% NL benoemd tot 'ultieme Nederlander'. De Mol zei toen al zich een beetje bezwaard te voelen dat ze daarmee zelfs koningin Beatrix achter zich had gelaten.

Ook nadat haar lintje was opgespeld gaf Linda aan groot aanhanger van de Nederlandse monarchie te zijn. "Ik ben een enorme fan van het koningshuis en ook dol op de koningin. Het klinkt misschien heel truttig, maar ik ben gewoon ontzettend trots."