LONDEN - Onder een overweldigende publieke belangstelling geven de Britse prins William en Kate Middleton elkaar vrijdag het jawoord in Westminster Abbey in Londen.

Langs de route naar de kathedraal hadden zich op de avond voor de koninklijke bruiloft al honderden enthousiastelingen verzameld, bereid om weer en wind te trotseren om maar verzekerd te zijn van een plek met goed uitzicht.

De aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, verbindt het prinselijke paar in de echt. De dienst begint om 12.00 uur. Naar verwachting zullen honderden miljoenen mensen over de hele wereld de ceremonie op de televisie volgen.

Uitgenodigd

William en Kate hebben 1900 mensen uitgenodigd. De meesten zijn vrienden en bekenden van het paar, maar ook ongeveer veertig personen van koninklijken bloede reizen naar de Britse hoofdstad.

Namens de Nederlandse koninklijke familie wonen prins Willem-Alexander en prinses Máxima de plechtigheid bij.

Wandeling

William heeft op de avond voor zijn huwelijk een wandeling gemaakt in de buurt van Buckingham Palace, waar al honderden mensen zich hadden verzameld.

De menigte langs The Mall, de brede boulevard die naar het koninklijk paleis voert, verwelkomde prins William als een popster.

De aanstaande bruidegom schudde handen, kletste met de toeschouwers en liet zich met hen fotograferen. ''Het enige wat ik hoef te doen, is mijn tekst goed uitspreken'', grapte hij.

Route Royal Wedding groter weergeven/(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Lees alles over de Royal Wedding op onze special