AMSTERDAM - De acteurs Jacob Derwig en Elsie de Brauw zijn genomineerd voor de toneelprijzen van De Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD). Dat liet de organisatie zaterdag weten.

Derwig komt in aanmerking voor de Louis d'Or voor zijn rol als Pavel Protassov in Kinderen van de zon van Toneelgroep Amsterdam. De Brauw ontvangt Theo d'Or nominatie voor haar rol in Gif van NTGent.

Derwig kreeg de nominatie voor de meest indrukwekkende mannelijke, dragende acteursrol in het Nederlands theaterseizoen ''voor zijn rol als gedrongen professor, die slachtoffer wordt van zijn eigen wereldvreemdheid waaraan hij zich met verve, maar tevergeefs tracht te ontworstelen.

Een rol waarin hij met een onovertroffen timing kwetsbaarheid aan schaamteloosheid paart'', aldus de jury.

Minimale middelen

De Brauw wist ''met minimale middelen een diepe essentiële ontroering teweeg te brengen. Door haar schijnbaar moeiteloze tekstbehandeling, waar een enorme techniek aan ten grondslag ligt, wordt zij de verpersoonlijking van het verdriet, zonder larmoyant te worden”, vonden de juryleden. Daarvoor ontvangt ze de nominatie meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol.

Voor de Louis d'Or is ook Gijs Scholten van Aschat genomineerd voor zijn rol van Richard in het toneelstuk Richard III van Orkater. De jury maakt eind mei de laatste nominaties bekend.

Gala

De prijzen wordt uitgereikt door de VSCD tijdens het gala van Het Nederlands Theater Festival op 11 september in de Stadsschouwburg Amsterdam.