AMSTERDAM - De vermeende stalker van actrice Carice van Houten is volledig ontoerekeningsvatbaar.

Dat hebben onderzoekers van de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) geconcludeerd, zo verklaarde de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Amsterdam tijdens een pro-formazitting.

De 41-jarige Johannes K. wordt ervan verdacht de actrice vorig jaar te hebben gestalkt in Amsterdam, Culemborg en Groningen. Hij zou Van Houten meerdere brieven en poststukken hebben gestuurd.

Geobsedeerd

Ook wordt hij ervan beschuldigd bij haar te hebben aangebeld en voorwerpen door de brievenbus te hebben gegooid. De verdachte ontkent.

Deskundigen adviseren een jaar psychiatrische behandeling. Ze schetsen volgens het Openbaar Ministerie (OM) een somber beeld van de man. K. zou gevaarlijk zijn en geobsedeerd door de actrice, ook nu nog.

Daarnaast lijdt hij aan grootheidswaanzin en denkt hij dat hij helderziend is. De deskundigen achten de kans op herhaling groot.

TBS

Het OM zou daarom liever zien dat de man verplicht langdurig wordt behandeld met medicijnen. De officier vraagt zich af waarom de deskundigen geen tbs aanraden.

Om die vraag te kunnen beantwoorden, worden een psycholoog en een psychiater die aan het rapport hebben meegewerkt, op de volgende zitting gehoord. Die vindt over maximaal drie maanden plaats. De verdachte blijft in voorlopige hechtenis.