AMSTERDAM - Edwin de Roy van Zuydewijn en zijn advocaat dienen bij het Openbaar Ministerie (OM) een klacht in tegen de Amsterdamse politie. Ze verwijten de politie nalatigheid bij het optreden rond doodsbedreigingen tegen De Roy van Zuydewijn in een Amsterdams café.

Zaterdag kreeg De Roy van Zuydewijn, de ex-man van prinses Margarita, in het Amsterdamse café Tabac te maken met doodsbedreigingen van een medebezoeker. Hij belde de politie en er kwamen twee agenten langs.

"Indien iemand zich zodanig bedreigd voelt dat hij de politie belt, dan hoort de politie dat serieus te nemen.", aldus zijn advocaat Meijjer.

Verslag

"Nadat ze eerst met mijn cliënt en vervolgens met de dader hadden gesproken, hadden ze bij mijn cliënt terug moeten komen om verslag te doen. Dat is niet gebeurd", meent Meijjer.

"En zelfs al zouden ze vinden dat er geen aanleiding bestond voor hun verschijnen, dan nog hadden ze moeten verifiëren of mijn cliënt zich nog bedreigd voelde en hem naar buiten moeten escorteren. Wegrijden zonder verslag is in alle gevallen onaanvaardbaar".

De raadsman verwacht dat het OM de klacht gegrond zal verklaren en onderzoek gaat doen. Ook wil hij uitleg en excuses van de politie.

Bedreigd

"Ik legde de agenten uit dat ik met de dood bedreigd was, en niet weg kon omdat hij mij en de hond buiten dood zou slaan," zegt De Roy van Zuydewijn tegenover NU.nl. "Ze liepen naar buiten om met de man te praten en zijn daarna nooit meer teruggekomen".

Kop er af

Hij gilde: 'Jij gore kankerschlemiel met je kankerkoningshuis. Iedereen haat je en ik ga je kop eraf trekken!'," zegt De Roy van Zuydewijn over zijn bedreiger. "Hij zei ook: 'Kijk me aan, kijk me aan!'. Ik zei: 'Waarom zou ik u aan moeten kijken?'

"Hierna spuugde hij in mijn gezicht. Ik zat stijf van angst achter mijn tafel." Uiteindelijk werd hij door een toegesnelde vriend en een Engelse cafébezoeker in veiligheid gebracht.

Gesprek

De Amsterdamse politie heeft nog niets van de klachtbrief gehoord. "Als het OM ons over de klacht informeert, worden alle betrokkenen benaderd voor een gesprek. Mocht daar niets uitkomen, dan gaat een onafhankelijke klachtencommissie er naar kijken", legt politiewoordvoerder Nabil Ou-aissa uit.

Ook het OM heeft de klacht nog niet binnen en kan nog niet reageren. Het document wordt per post verwacht.