AMSTERDAM - Sylvie van der Vaart is zich een hoedje geschrokken van alle kritiek die ze in Duitsland kreeg na een uitzending van Let's Dance.

De presentatrice sprak haar publiek aan met du, in plaats van het gebruikelijke sie. "Ik had niet kunnen bedenken dat de Duitse media zo massaal op me zouden duiken", schrijft Sylvie in haar column voor Grazia.

"Na alle consternatie hing ik ietwat beduusd met mijn baas aan de telefoon", herinnert de blondine zich. De Duitse zender RTL was echter dolgelukkig met Sylvies 'typisch Hollandse' actie.

"Bij RTL waren ze juist blij met de aardschok die ik in het tv-landschap teweeg had gebracht, want dat is wat ze willen. Een jongere, lossere uitstraling. Uit die comfortzone."

Overleg

In overleg met RTL besloot Sylvie haar publiek te blijven tutoyeren. "Ik ben de eerste presentatrice die zich door de uitzendingen heen 'dutzt', terwijl het eigenlijk not done is", moet de echtgenote van voetballer Rafaël van der Vaart bekennen. "Maar in de vorige show hebben we het officieel gemaakt en Duitsland het 'je' en 'jij' gegeven."

Sylvie tutoyeert haar publiek met de beste bedoelingen. "Het betekent juist dat ik me verbonden en vertrouwd met het publiek voel."

Zelfspot

Van der Vaart weet wel waarom juist zij ermee wegkomt. "Ik sta erom bekend dat ik een typische Holländische ben: losjes, met zelfspot, altijd in voor een geintje en iemand die zichzelf niet al te serieus neemt."

Sylvie in Let's Dance