AMSTERDAM - De ongeruste moeder van Simon Cowell kan opgelucht adem halen. Cowell stopt namelijk als jurylid van de Britse talentenjacht X Factor omdat hij zijn vele programma's niet langer kan combineren, schrijft de Britse boulevardkrant The Daily Mail.

De 51-jarige talentenscout heeft aan netwerk ITV laten weten dat het opnemen van zowel de Britse als de Amerikaanse versie hem te veel is.

Cowell zou zijn beslissing deels gemaakt hebben vanwege zijn gezondheid, waar moeder Julie zich al geruime tijd ernstige zorgen over maakt.

"Iedereen in de familie is erg bezorgd om zijn stressniveau", onthult een ingewijde. "Hij slaapt nauwelijks en heeft het veel te druk."

Hectisch

Eerder zou Cowell als plan hebben om beide programma's in zijn hectische schema te passen. "Cowell heeft alles geprobeerd om het te laten werken", zegt een bron van ITV.

De bazen van het netwerk wilden hem zo graag houden dat ze hem een privéjet aanboden om te pendelen tussen de twee edities van X Factor. "ITV bood aan dat hij de audities niet hoefde te doen en alleen naar de liveshows kon komen, maar zelfs dat was niet te combineren."

Cowells suggestie om de Britse X Factor in januari 2012 te laten beginnen, werd afgewezen. "Dus wat er nu gaat gebeuren, is dat Cowell waarschijnlijk tegen het einde van de show zijn opwachting maakt en aanwezig is bij de finale. Maar zonder hem zal het niet hetzelfde zijn."