AMSTERDAM - De 3JS trakteerden zaterdagmiddag 21 concurrenten van het Eurovisie Songfestival op echte Volendamse kost. "Met zo veel deelnemende landen voor het Eurovision in Concert vond onze manager Jaap Buys dat we daar iets mee moesten doen", legt Jaap de Witte uit.

"'Dan komen ze toch gewoon bij ons eten!', zei hij spontaan. Typisch Jaap en daar hebben wij wel wat mee, met zulke gastvrijheid."

En dus ontvingen de drie Volendammers 21 van de 42 concurrenten op de rode loper van Hotel Spaander in hun geboorteplaats om ze te trakteren op een lunch van echte Volendamse visschotel.

"We hebben iedereen op onze kosten hier uitgenodigd voor een lunch met Volendamse pot om ze even te ontmoeten en gedag te zeggen", vertelt De Witte.

Koorts

Met deze kennismaking begint de Songfestival-koorts bij de 3JS steeds meer op te lopen. "Het begint inderdaad steeds tastbaarder te worden", zegt De Witte. "Twee weken geleden zijn we al even in Düsseldorf naar de Arena geweest en dan begint het toch te kriebelen."

Als klap op de vuurpijl kwam de parade van concurrenten aan drie nuchtere Volendamse jongens voorbij. "Vogels van allerlei pluimage; heel kleurrijk. Sommigen hebben echt zo'n artiestenattitude en anderen zijn heel gewoon."

Ik heb een aantal mensen horen zeggen dat ons liedje hun favoriet is. Dat zeggen ze misschien wel tegen iedereen, maar het klonk wel gemeend. Zo'n ontvangst is hartverwarmend."