DEN HAAG - Hans Breukhoven heeft zijn dochter Constanza en haar vriend bij de politie aangewezen als de meest waarschijnlijke verdachten van de diefstal van de kluis in zijn huis in Wassenaar.

Dat bleek woensdag bij de rechtbank in Den Haag. De zakenman deed die beschuldiging volgens het Openbaar Ministerie toen hij aangifte deed.

Breukhoven kwam tot die conclusie omdat Constanza een van de weinigen was die de code van het beveiligingssysteem van zijn huis had, wist waar de reservesleutels lagen en omdat ze in geldnood zat.

Zijn dochter en haar vriend worden daarom verdacht van de diefstal van 25 dure horloges met een totale waarde van ongeveer 200.000 euro, aandelen ter waarde van circa 2,5 miljoen euro en nog een aanzienlijk geldbedrag aan buitenlandse valuta.

Het ging woensdag nog niet om een inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Die vindt naar verwachting plaats op 24 juni.

Ge-sms't

De advocaat van Constanza, Erik Kerkhoven, vindt de conclusie van Hans Breukhoven te kort door de bocht. De vader van Constanza gaf aan dat alleen hij, zijn dochter, de huishoudster, zijn chauffeur en de beveiliging weten wat de beveiligingscode was en waar de reservesleutel zich bevond.

Volgens Kerkhoven heeft zijn cliënte verklaard dat haar vader deze gegevens ook naar een vriendin heeft ge-sms't. De raadsman wil Hans en Connie Breukhoven daar nader over ondervragen.

De rechtbank neemt hierover maandag 11 april een besluit. Dan laten de rechters ook weten of de vriend van Constanza nog langer in voorarrest moet blijven zitten. De dochter van Hans en Connie Breukhoven is al op vrije voeten.

Vriend

Als het aan het OM ligt, moet de vriend van Constanza nog in voorarrest blijven. Volgens de aanklaagster is er bewijs dat het paar in of in de buurt van de woning van Hans Breukhoven is geweest in de periode van de inbraak.

Tijdens afgeluisterde telefoongesprekken sprak de vriend van Constanza over horloges. Een getuige heeft verklaard dat de vriend hem horloges heeft laten zien en wilde verkopen voor veel geld.

Tijdens doorzoekingen is ook buitenlandse valuta gevonden. Het ging om uitzonderlijke valuta, onder meer uit China. En Chinese valuta lag er ook in de kluis van Breukhoven, aldus de officier van justitie. Verder kocht de vriend van Constanza na de inbraak een Mercedes, terwijl hij daar niet de inkomsten voor had.