NEW YORK - De Amerikaanse popster Madonna heeft dinsdag (lokale tijd) laten weten dat zij noch de liefdadigheidsinstelling in Malawi die ze steunt, onderwerp zijn van onderzoek door de Amerikaanse opsporingsinstantie FBI.

Daarmee reageerde ze op geruchten over misstanden die in de afgelopen dagen werden verspreid door bloggers en online media.

''Het is betreurenswaardig dat mensen ervoor hebben gekozen om dingen te zeggen over Raising Malawi en Madonna die niet waar zijn'', aldus de woordvoerster van Madonna in een verklaring.

De wereldberoemde zangeres stelt verder dat ze ''toegewijd en geconcentreerd blijft op wat er toe doet bij het helpen van de kinderen in Malawi''. De FBI heeft nog niet gereageerd op de geruchtenstroom.

Uithangbord

Sinds enkele jaren is Madonna het uithangbord en de belangrijkste financier van Raising Malawi. Mede door de inzet van de popster doneerden veel beroemdheden geld voor de bouw van een luxe meisjesschool in het land waar Madonna in het verleden dochter Mercy en zoon David adopteerde. Zelf investeerde ze ook miljoenen in het project.

Dat is inmiddels toe aan een nieuwe start, nadat onderzoek in opdracht van Madonna had uitgewezen dat er meer dan 3 miljoen euro was uitgegeven aan architecten, designadvies, salarissen, de aanschaf van twee auto's en het lidmaatschap van een golfclub.

De directeur van het project werd ontslagen, net als een aantal medewerkers. De bouw van de school is inmiddels afgeblazen. Madonna wil het geld nu uitgeven aan andere goede doelen in Malawi, een van de armste landen in Afrika.

Success for Kids

De FBI en de Amerikaanse belastingdienst zouden de wereldberoemde zangeres volgens onbevestigde bronnen ook nog in het vizier hebben wegens onregelmatigheden bij de liefdadigheidsinstelling Success for Kids. De zegsvrouw van Madonna ging in haar verklaring niet in op deze zaak.

Amerikaanse media stellen dat Madonna (52) mogelijk het slachtoffer is geworden van kwaadwillenden binnen de Kabbalah-geloofsgemeenschap. De zangeres is aanhangster van deze Joodse mystieke leer. Het Kabbalah Centrum in Los Angeles speelt een belangrijke rol in de liefdadigheidsorganisaties Raising Malawi en Succes for Kids.