AMSTERDAM - Angelina Jolie heeft de vluchtelingen uit Libië dinsdag een hart onder de riem gestoken. De actrice bracht een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Tunesië, waar veel Libiërs naartoe zijn gevlucht nadat het geweld in hun land losbarstte.

Jolie riep op tot meer internationale hulp voor de vluchtelingen. "We willen individuen en overheden aansporen te blijven helpen", zei de actrice namens haar Jolie-Pitt Foundation.

"Met meer dan tweeduizend vluchtelingen per dag kunnen we de financiering niet op laten drogen."

Jolie, ambassadrice van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, doneerde uit naam van haar liefdadigheidsorganisatie 'een aanzienlijk bedrag'.

Van dat geld is onder meer een ambulance aangeschaft die gewonde vluchtelingen uit Libië kan vervoeren, maakt de UNHCR dinsdag bekend.

Opvang

Volgens de VN zijn ruim vierhonderdduizend mensen uit Libië gevlucht. Tunesië heeft zo'n 217 duizend vluchtelingen opgevangen.

Voor die opvang had Jolie enkel goede woorden over. "De generositeit van de Tunesiërs zegt zo veel over de toekomst van dit land. Het is een teken van de openhartigheid die door de hele regio trekt."

Gevechten

Tijdens haar bezoek aan de vluchtelingenkampen kreeg Jolie verhalen te horen van de gevechten in Libië.

De 35-jarige actrice hoort geregeld de verhalen van vluchtelingen aan. Sinds 2001 is ze ambassadrice van de UNHCR. Jolie bezocht eerder vluchtelingen uit landen als Irak, Somalië, Birma, Colombia en Palestina.