AMSTERDAM - Edsilia Rombley had tijdens en na de geboorte van haar dochter Imaani moeite om de touwtjes uit handen te geven. De 33-jarige zangeres, die in augustus voor het eerst moeder werd, beviel na een keizersnede.

"Ik dacht op dat moment alleen maar verward: wat gebeurt er?", vertelt Rombley in een interview met het tijdschrift Kinderen. "Ik had het me allemaal zo anders voorgesteld, had het totaal niet in de hand."

De zangeres zag een keizersnee niet zitten. "Zoveel vrouwen zijn me voorgegaan, ik wilde het ook zelf doen", legt ze uit. "Ik weet dat er genoeg vrouwen zijn die het toejuichen, of denken: kom maar op met die ruggenprik. Maar ik wilde alles zo natuurlijk mogelijk laten verlopen."

Ook de eerste periode na de bevalling was naar eigen zeggen zwaar voor Edsilia. "Ik houd graag zelf alle touwtjes in handen, maar over de nieuwe situatie had ik niets te zeggen", vertelt de zangeres.

"De baby was er, gezond en wel, maar ik was een wrak. Mijn lijf moest herstellen van de operatie, ik kon helemaal niets zelf. Terwijl ik er helemaal niet van houd om afhankelijk te zijn van anderen."

Roze wolk

Volgens Edsilia duurde het dan ook even voor ze op een roze wolk zat. "Mijn hoofd wilde wel, maar mijn lichaam werkte niet mee", legt ze uit. Daarbij stond de zangeres voor het eerst in zeventien jaar lange tijd niet op een podium.

"Dat voelde raar. Ik moest afkicken", bekent Rombley. "Verschrikkelijk vond ik het om niet op de bühne te kunnen staan."

Rombleys relatie met haar man, Tjeerd Oosterhuis, is volgens de zangeres niet veranderd na de komst van de kleine. "We zijn tien jaar bij elkaar en het was altijd al 'solid'", legt ze uit. "Het enige wat erbij is gekomen, is dat we onze liefde nu delen met iemand anders. We zijn opeens samen verliefd op een ander."