AMSTERDAM - Jan Smit vond de rustperiode die hij de afgelopen maanden verplicht moest nemen geen straf. "Ik heb me geen seconde verveeld thuis, ik kon lekker bij Emma zijn", vertelt Jan vrijdag in RTL Boulevard. De 25-jarige Volendammer kreeg in november een dochter.

"Ik heb alles van dichtbij mee kunnen maken", vertelt Jan over de eerste maanden van zijn dochter. "Daar ben ik wel van opgeknapt." Met twee jonge kinderen in huis, Jans verloofde Liza heeft een dochter uit een eerdere relatie, was stil blijven soms moeilijk.

"De eerste week moet je helemaal stil zijn. Dat is heel vervelend, je kan niet roepen. Kinderen snappen niet dat je niet kunt praten."

Vrijdag is het over met de pret, de Volendammer staat na drie maanden weer op de planken. Een beetje zenuwachtig is hij wel.

"Het is enorm spannend. Ik heb toch drie maanden thuisgezeten. Als je dan moet beginnen, moet je weer even in de liedjes komen. Het is toch weer een motor die na drie maanden weer aan gaat."

Rustiger

Smit heeft zich voorgenomen het rustiger aan te gaan doen. Niet alleen omdat hij vader is, maar ook omdat hij heeft ontdekt dat hij met zwakke stembanden is geboren.

"Je stembanden zijn heel kwetsbaar, op het moment dat je gaat praten is het eigenlijk een open wond die je elke keer weer openhaalt." De Volendammer is van plan maximaal 150 keer per jaar op te treden, in plaats van de vierhonderd keer die hij de afgelopen jaren op de planken stond.