AMSTERDAM - Cas Spijkers is afgelopen weekeinde opnieuw in het ziekenhuis beland door zijn ziekte. Bij de 65-jarige televisiekok werden eind vorig jaar tumoren ontdekt in zijn slokdarm en maag. Na bestralingen en chemotherapie leek de ziekte onder controle.

"Afgelopen weekend ging het na een chemo plotseling mis", vertelt Spijkers in het AD. "Ik voelde me doodziek, verzwakt en ben voor de zekerheid naar de eerste hulp gebracht. Ze hebben me direct hier gehouden."

Spijkers is inmiddeld redelijk opgekrabbeld en mag vrijdag misschien naar huis. "Als de artsen denken dat mijn tere gezondheid dat toestaat. Mijn lot ligt nu even in hun handen."

Optimistisch

De kok is optimistisch over de toekomst, hoewel hij weet dat zijn tumoren niet operabel zijn. "Daar is niks meer aan te doen. Hooguit kan een verdere groei daarvan enigszins tot stilstand worden gebracht", vertelt hij.

"Het is dus vooral een kwestie van: hoe houden we die kanker zo rustig mogelijk. Gunstig effect van de bestralingen en chemokuren is gelukkig wel dat er minder uitzaaiingen zijn."

Goede afloop

Spijkers, die al 25 kilo verloor, weet niet wat zijn levensverwachting is. "Zelf gok ik, rasoptimist die ik ben, op een goede afloop. Maar de twijfel knaagt", bekent hij.

"Je hoort zulke wisselende verhalen over mensen die hetzelfde hebben. De een overwint, de ander verliest. Dat is het leven."