AMSTERDAM - De pogingen van Madonna om in het Afrikaanse land Malawi een school voor arme meisjes op te zetten, zijn mislukt. De ontwikkeling van de Raising Malawi Academy for Girls, die in 2011 haar eerste leerlingen had moeten verwelkomen, is officieel gestaakt.

Het bestuur van goededoelenorganisatie Raising Malawi is aan de kant gezet. In het interim-bestuur zitten onder anderen Madonna zelf en haar manager.

Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Geruchten

Al eerder doken geruchten op over misstanden rond de school voor vierhonderd meisjes, die vijftien miljoen dollar zou kosten. In oktober stapte hoofdbestuurder Philippe van den Bossche op na kritiek op zijn werkwijze.

Hij zou grote sommen geld hebben uitgegeven aan salarissen, auto's, kantoorruimte, het lidmaatschap van een golfclub en een auto met chauffeur voor de directeur van de school.

"We hebben weloverwogen besloten om te stoppen met de Raising Malawi Academy for Girls in de oorspronkelijke opzet", stelt Michael Berg, medeoprichter van de stichting.

Voortzetten

Madonna wil de stichting ondanks de problemen voortzetten. "Er is een onderwijscrisis in Malawi en daar moet echt iets aan gedaan worden", laat de popster weten.

"Ik ben trots op wat Raising Malawi tot nu heeft bereikt. Maar ik vind het frustrerend dat ons werk op het gebied van onderwijs niet sneller van de grond is gekomen."

Advies

Toen de popster in de gaten kreeg dat het misging met Raising Malawi, schakelde ze de Global Philanthropy Group in voor advies. Volgens een woordvoerder is er in totaal 3,8 miljoen dollar uitgegeven zonder dat er ook maar een schop de grond in is gegaan.

"Bij het managementteam heerste een verbijsterend gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel", stelt Trevor Neilson.

Madonna verbond haar naam, reputatie en elf miljoen dollar aan de stichting. De Queen of Pop, die regelmatig in Malawi komt, adopteerde twee kinderen uit het Afrikaanse land. In 2006 adopteerde ze David, drie jaar later haalde ze Mercy naar Engeland.