AMSTERDAM - De Brits-Amerikaanse actrice Elizabeth Taylor is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar woordvoerster bekendgemaakt. Taylor kampte al geruime tijd met hartproblemen.

Zij stierf woensdag in het medisch centrum Cedars-Sinai in Los Angeles, omringd door haar vier kinderen.

''Mijn moeder was een buitengewone vrouw die haar leven ten volle leefde, met veel passie, humor en liefde'', aldus zoon Michael Wilding in een verklaring. Taylor laat behalve haar vier kinderen ook tien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen na.

Filmdebuut

Taylor, geboren in Hampstead nabij Londen op 27 februari 1932, maakte als 10-jarige haar filmdebuut en groeide uit tot een meest spraakmakende filmsterren van de twintigste eeuw.

Zij speelde in meer dan vijftig films en won Oscars voor haar rollen in Butterfield 8 (1961) en Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1967).

Drie keer bleef het bij een Oscarnominatie. Haar films uit de jaren zeventig hadden weinig succes. Haar laatste filmrol was heel klein, in The Flintstones uit 1994.

De actrice kondigde in 2003 aan zich terug te trekken uit de filmwereld. Ze was toen al jaren niet meer actief als actrice.

x
Elizabeth Taylor op de set van 'The Taming Of The Shrew' (1967). Foto: Getty Images

Privéleven

De filmster was verder vermaard om haar turbulente privéleven. Zo trouwde ze maar liefst acht keer, waarvan twee maal met de inmiddels overleden acteur Richard Burton.

Taylor heeft al jaren gezondheidsproblemen. In 1997 werd ze geopereerd aan een hersentumor en in 2009 onderging ze een hartoperatie. Haar gezondheid leed ook onder haar verslavingen. De actrice is verschillende keren opgenomen geweest om af te kicken van alcohol en pijnstillers.

elizabeth taylor liz taylor
Elizabeth Taylor in 1954. Foto: Getty Images

Lees alles twitterberichten over dit nieuws op NUlive