MASQAT - De Nederlandse ambassade in Oman is onverwacht druk met de voorbereiding van de komst dinsdag van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Hoewel het formeel gaat om een privébezoek van de Oranjes aan sultan Qaboos, als compensatie voor het uitstel van het staatsbezoek dat zondag had moeten beginnen, is de diplomatieke vertegenwoordiging schakel tussen het Omaanse hof, het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en Paleis Noordeinde.

Hoewel er voor een diner op het eerste gezicht niet veel hoeft te worden voorbereid, valt het in de praktijk niet mee, zo valt uit gesprekken in Masqat op te maken. Zo is nog niet bekend waar sultan Qaboos dinsdagavond zijn Nederlandse gasten zal ontvangen. Hij beschikt over een handvol paleizen in en om de hoofdstad.

Koningin Elizabeth

Het in de oude stad aan het water gelegen Qasr al Alam-paleis figureerde prominent in het programma van het staatsbezoek, maar de sultan ontvangt zijn bezoekers vaker in het nog fraaiere Bait al Barka.

Daar logeerde bijvoorbeeld in november koningin Elizabeth tijdens haar tweede staatsbezoek aan Oman. Willem-Alexander en Máxima werden bij hun officieel bezoek aan de sultan in 2009 ook in dit paleis even buiten Muscat ontvangen.

Een derde mogelijkheid is een paleis bij de stad Nizwa, al vraagt dat enige reistijd.

Improviseren

Het is ook nog onduidelijk wanneer de Oranjes in Oman aankomen. Bij de voorbereiding op het staatsbezoek bleek al dat de Nederlandse gewoonte en wens om ruim van tevoren alles tot op de laatste minuut vast te leggen, botste met het Omaanse gebruik om te improviseren.

Bovendien moest de sultan verschillende programmaonderdelen persoonlijk goedkeuren en daarmee maakte hij niet altijd haast.

Gastheer

Gastheer sultan Qaboos (70) is, heel ongebruikelijk in de Arabische wereld, niet getrouwd. Weliswaar huwde hij in 1976 met een nichtje, Kamila Nawaal bin Tariq, maar die relatie eindigde al snel in een echtscheiding. De sultan heeft dan ook geen kinderen.

Na zijn overlijden moet een koninklijke familieraad binnen drie dagen een opvolger aanwijzen. Voor het geval de familie Al Saïd er niet uitkomt, heeft Qaboos in een verzegelde envelop zijn persoonlijke keuze aangegeven.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten