AMSTERDAM - Usher voelt zich naar eigen zeggen rot omdat hij in 2009 op een feest van de familie van de Libische dictator Kaddafi was. 

De zanger heeft vrijdag laten weten dat hij het geld dat hij voor zijn aanwezigheid kreeg, doneert aan goede doelen.

De 32-jarige r&b-zanger is daarmee de vierde ster die publiekelijk terugkomt van het besluit in zee te gaan met de familie Kaddafi. Usher trad niet op voor de familie, maar werd betaald om een nieuwjaarsfeestje bij te wonen.

Beyoncé stond tijdens hetzelfde partijtje wel op het podium. De zangeres maakte eerder deze week bekend dat ze haar geld heeft geschonken aan de slachtoffers van de aardbeving op Haïti.

Furtado

Nelly Furtado, die in 2007 optrad voor de dictator, deed als eerste afstand van haar gage. Wat Mariah Carey met het geld van de Kaddafi's heeft gedaan, is onduidelijk. De zangeres liet wel weten de opbrengsten van haar nummer Save the Day af te staan.

Usher voegde vrijdag meteen de daad bij het woord en maakte een grote som geld over aan Amnesty International.

De liefdadigheidsinstelling wil het geld gebruiken bij haar inspanningen om de internationale gemeenschap zover te krijgen activisten in het Midden-Oosten te ondersteunen.

Mediadruk

Sinds de eerste betogingen tegen de Libische dictator met harde hand de kop in werden gedrukt, neemt de mediadruk op artiesten die voor Kaddafi optraden toe.

De muzikanten ontvingen enorme sommen geld van hem en zijn familie. Jennifer Lopez zou onlangs nog gevraagd zijn op te treden voor de dictator en zijn vrienden, maar de zangeres rook onraad en bedankte voor de twee miljoen dollar die haar werd geboden.

Ook rapper 50 Cent trad volgens het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone op voor de familie Kaddafi. Hij heeft nog niet gereageerd op de situatie in Libië of de spijtbetuigingen van zijn collega's.