AMSTERDAM - Opvallend weinig beroemdheden zaten vrijdag front row tijdens de modeshow van Dior. Het Franse modehuis, dat zijn herfst-wintercollectie presenteerde, is in verlegenheid gebracht door antisemitische uitspraken van voormalig hoofdontwerper John Galliano.

Galliano werd vorige week donderdag in Parijs gearresteerd omdat hij een joodse vrouw beledigde. Later dook een filmpje op waarop te zien is hoe de beroemde modeontwerper roept dat hij van Hitler houdt. Daarop werd Galliano op staande voet ontslagen door Dior.

Het Franse modehuis besloot de herfst-wintercollectie, die werd gecreëerd onder toeziend oog van Galliano, toch te presenteren. Sterren als Kate Moss, Charlize Theron en Kylie Minogue, die de modeshow in het verleden bijwoonden, waren echter in geen velden of wegen te bekennen.

Dior wist voor de show van vrijdag slechts zeven sterren te strikken, voornamelijk relatief onbekende Franse dames. Zo woonden actrice Melanie Laurent en Alyssob Paradis, de zus van Vanessa Paradis, de show bij.

Pijnlijk

Dior-topman Sidney Toleano nam voor de modeshow het woord en verweest naar Galliano. "Het is zeer pijnlijk om te zien hoe de naam Dior wordt aangetast door de uitspraken van onze ontwerper."

Na de show, het moment dat Galliano normaal gesproken alle lof in ontvangst nam, kwamen tientallen medewerkers van het Dior-atelier de catwalk oplopen. Ze kregen een staande ovatie van het publiek.

Galliano's eigen show, die zondag plaats zou vinden, werd vrijdag afgezegd. In plaats van een grootse modeshow vindt een kleine presentatie plaats.

De ontwerper zelf zou, op aandringen van bevriende sterren als Kate Moss, zijn intrek hebben genomen in een afkickkliniek. Dior wil die geruchten echter niet bevestigen.