AMSTERDAM - Caro Emerald is donderdag de grote winnares geworden bij het Buma Harpen Gala. De 29-jarige zangeres nam zowel een Zilveren Harp als de prijs voor beste Nederlandse lied mee naar huis.

Bekijk alle lezersfoto's van het evenement op NUfoto

Emerald, die wegens een stembandoperatie nog niet kan zingen, mag inmiddels wel rustig praten. "Het afgelopen jaar was niet te beschrijven", reageerde de zangeres, die ook haar tekstschrijvers bedankte. "Het was zo veel, ik heb gestaan op plekken waar je altijd hebt willen staan."

Nick & Simon, Tony Berk, VanVelzen en Kane kregen een gouden beeldje uitgereikt, de hoogste onderscheiding van Buma Cultuur.

"We willen iedereen bedanken, vooral het publiek", reageerde Kane-voorman Dinand Woesthoff. Een zilveren exemplaar, voor jonge artiesten, was weggelegd voor Frans Duijts en Sander van Doorn.

André Rieu

De exportprijs, voor de succesvolste Nederlander in het buitenland, ging wederom naar André Rieu. De violist won die prijs voor de zesde keer.

"Ik ben helemaal flabbergasted", reageerde Rieu. "Ik zal mijn best doen om hem volgend jaar weer te krijgen."

Bijzonder

De Harpen worden ieder jaar uitgereikt door Buma Cultuur. De prijzen zijn bedoeld voor muziekauteurs en artiesten die zich op een bijzondere manier inzetten voor de Nederlandse muziek. De presentatie was donderdagavond in handen van Yolanthe Sneijder-Cabau.