LONDEN - Modeontwerper John Galliano zal zich later dit jaar voor een Franse rechtbank moeten verantwoorden voor racistische beledigingen die hij zou hebben geuit tijdens een ruzie vorige week in een Parijse kroeg.

Dat heeft de openbare aanklager in Parijs, die de aantijgingen heeft onderzocht, woensdag bekendgemaakt.

Galliano (50) werd vorige week donderdag gearresteerd nadat hij in beschonken toestand ruzie had gemaakt met een koppel in een café in de chique wijk Marais in Parijs.

Hij zou het stel hebben bedreigd en antisemitische verwensingen naar het hoofd hebben geslingerd. Hij kan daarvoor een gevangenisstraf krijgen van zes maanden en een boete van 22.500 euro.

Excuses

De topontwerper bood woensdag zijn excuses aan voor de vermeende antisemitische tirade, die hem inmiddels zijn baan bij het Franse modehuis Dior heeft gekost.

''Voor antisemitisme en racisme is geen plaats in onze samenleving. Ik bied mijn onvoorwaardelijke excuses aan voor mijn gedrag'', liet hij via zijn advocaat weten.

Ontkennen

Galliano ontkende overigens dat zijn beledigende opmerkingen aan het adres van een aantal cafégangers antisemitisch van aard waren. Ook zei hij zijn volledige medewerking te verlenen aan het politieonderzoek naar de ruzie.

Tegen de 50-jarige Galliano is een gerechtelijke procedure begonnen. Zelf heeft de Brit een zaak aangespannen wegens laster en bedreiging.

Voorafgaand aan de onverkwikkelijke scheldpartij van vorige week is hij naar eigen zeggen zelf zonder enige aanleiding uitgescholden en bedreigd door iemand die aanstoot had genomen aan zijn uiterlijk en kleding.

Filmpje

Eerder deze week dook ook een video op waarop te zien is hoe Galliano mensen op grove wijze beledigt in een horecagelegenheid. Het filmpje zou een jaar oud zijn.

De publicatie ervan op de website van het Britse boulevardblad The Sun was voor Dior reden om Galliano, die eerder al op non-actief was gesteld, direct te ontslaan.

345gal
Galliano en Kate Moss in 2009. Foto: Getty Images