AMSTERDAM - Lindsay Lohan wordt officieel aangeklaagd wegens diefstal van een ketting ter waarde van 2500 dollar. De 24-jarige actrice moet zich woensdagmiddag, lokale tijd, melden in de rechtbank om tekst en uitleg te geven over het verdwenen sieraad.

Als Lohan schuldig wordt bevonden, riskeert ze een gevangenisstraf van drie jaar.

De ketting verdween eind januari uit een juwelierszaak in Los Angeles. Later werd Lindsay door paparazzi vastgelegd met het sieraad om haar nek.

De politie kreeg toestemming in Lohans huis op zoek te gaan naar de ketting, maar voordat dat gebeurde werd het juweel naar een politiebureau gebracht.

Gevangenis

De rechtszaak kan grote gevolgen hebben voor Lohan. In 2007 kroop ze met een slok op achter het stuur, waarna ze een proeftijd van drie jaar kreeg. De voorwaarden van die proeftijd overtrad ze meerdere malen, waardoor ze drie keer kort in de gevangenis belandde.

Lohans proeftijd is verlengd, een rechter heeft de actrice gewaarschuwd dat ze een half jaar de bak in moet als ze zich weer niet aan de regels houdt.

Mishandeling

Naast de aanklacht wegens diefstal heeft Lindsay nog een probleem met justitie. Tijdens haar verblijf in de Betty Ford-kliniek, de vijfde keer dat ze probeerde af te kicken, is ze een medewerkster aangevlogen. Justitie onderzoekt de zaak nog en overweegt Lohan aan te klagen wegens mishandeling.

Lohan werd eind deze maand al verwacht in de rechtbank, de rechter kijkt dan of de actrice zich dit keer wel aan de voorwaarden van haar proeftijd houdt.

Voordat de diefstalzaak aan het licht kwam, zei de rechter dat ze zou overwegen Lohans voorwaarden te versoepelen als ze uit de problemen wist te blijven.

Lindsay ontkent dat ze de ketting heeft gestolen, ze zegt dat ze het sieraad mocht lenen.