AMSTERDAM - Natalie Portman heeft lang getwijfeld of ze wel actrice moest blijven. Ze heeft zich vaak afgevraagd of acteurs wel even belangrijk zijn als dokters of leraren.

De 29-jarige actrice die dit jaar kans maakt op een Oscar voor haar rol in de balletfilm Black Swan, heeft zich toch verzoend met haar vak.

"Ik denk dat kunst niet alleen belangrijk is, maar essentieel voor de ziel van een mens en van een gemeenschap. Ik wil niet te gewichtig doen over wat ik doe, maar ik vind het heel waardevol," zegt Portman in een interview met persbureau Reuters.

Ook vertelt de in Israël geboren Portman dat ze er niet van houdt zichzelf terug te zien in haar films. Ze kijkt er één keer naar en daarna nooit meer. "Je moet de wereld door je eigen ogen zien en niet naar jezelf kijken."

No Strings Attached

De actrice is binnenkort in de bioscopen te zien in de romantische komedie No Strings Attached met Ashton Kutcher en later dit jaar met James Franco in de avonturenkomedie Your Highness.

Black Swan, dat vijf Oscars kan winnen, draait sinds kort in de Nederlanse bioscopen. De Oscars worden over drie weken uitgereikt in Los Angeles.