AMSTERDAM - De familie van Chifundo 'Mercy' James onderzoekt de mogelijkheden om Madonna aan te klagen. De Queen of Pop adopteerde het nu 5-jarige meisje in 2009, maar sprak volgens de familie af dat Mercy geregeld terug zou keren naar Malawi.

Ze zou daar dan haar vader, ooms en oma bezoeken. Dat gebeurde niet.

"Madonna kan niet meer van Mercy houden dan wij doen", doet de grootmoeder van het meisje uit de doeken in de Britse krant The Daily Mail. "We vragen haar enkel humaan te zijn."

De moeder van Mercy overleed vlak nadat het meisje geboren werd. Haar vader, ooms en oma probeerden haar op te voeden, maar toen dat niet lukte ging Mercy naar een weeshuis. Van daaruit werd ze geadopteerd door Madonna.

"Het was altijd ons plan om Mercy weer thuis te laten wonen", zegt de man, die beweert de vader van het 5-jarige meisje te zijn. "Mijn moeder is er kapot van. Eerst verliest ze haar schoondochter, nu een kleindochter."

Ter discussie

Of de man daadwerkelijk Mercy's vader is, staat nog steeds ter discussie. Mercy zou het resultaat zijn van een verkrachting, boze tongen beweren dat de man zegt haar vader te zijn omdat hij geld wil zien van Madonna.

De familie van Mercy heeft contact opgenomen met CILIC, een bekende mensenrechtenorganisatie in Malawi. Zij onderzoeken of Madonna aangeklaagd kan worden.

Mondelinge overeenkomst

"Ik denk dat we een zaak hebben, er is een mondelinge overeenkomst tussen Madonna's woordvoerders en de familie", reageert de directeur. "Dat er niets op papier staat, zou een probleem kunnen zijn, maar dat onderzoeken advocaten nu."

De adoptie van Mercy ging in 2009 niet zonder slag of stoot. Madonna, die in 2006 al een jongen adopteerde uit het Afrikaanse land, kreeg in eerste instantie geen toestemming.

In beroep

Tegen die afwijzing van het adoptieverzoek ging de 52-jarige zangeres met succes in beroep. Madonna heeft vier kinderen, Lourdes (14) komt voort uit haar huwelijk met fitnesstrainer Carlos Leon.

De 10-jarige Rocco is de zoon van filmregisseur Guy Ritchie. David Banda (5) en Mercy zijn geadopteerd.