Jamai strijdt om titel World Idol

HILVERSUM - De Nederlandse Idols-winnaar Jamai strijdt binnenkort tegen andere winnaars van het populaire televisieprogramma tijdens World Idol. De twee uur durende show in Londen is op kerstavond te zien bij RTL4, liet een woordvoerder van Holland Media Groep (HMG) dinsdag weten.

Concurrenten van de Schoonhovenaar zijn onder anderen de Amerikaanse winnares Kelly Clarkson en de Britse kampioen Will Young. Ook de winnaars van België, Zuid-Afrika, Polen, Duitsland, Noorwegen, de pan-Arabische landen, Canada en Australië doen mee. Welk nummer Jamai zingt, is nog een verrassing.

De internationale presentatie is in handen van Ant en Dec, die ook de Britse versie van Idols presenteren. Presentatrice Tooske Breugem brengt voor de Nederlandse kijkers verslag uit van World Idol en de belevenissen van 'onze' delegatie. De jury bestaat uit afgevaardigden van elk deelnemend land. Henkjan Smits, de voorzitter van de Nederlandse jury, neemt hierin plaats.

Net als bij de nationale uitzendingen levert ook de internationale jury commentaar op de kandidaten. Uiteindelijk bepalen de kijkers uit alle deelnemende landen wie de winnaar is.

De puntentelling is vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld het Eurovisie Songfestival, aldus de HMG-woordvoerder. Om de wedstrijd eerlijk te laten verlopen, beloont ieder land zijn deelnemer al met een maximum van twaalf punten. Daardoor hoeft niemand in Nederland meer op Jamai te stemmen en kunnen de kijkers via sms bepalen welke buitenlandse kandidaat ze het beste vinden. In De Finale, een aparte show op nieuwjaarsdag, wordt dan bekend wie zich een jaar lang World Idol mag noemen.

Tip de redactie