AMSTERDAM - Gerard Joling zit weer lekker in zijn vel. De zanger, die ruim vier maanden rust hield omdat hij overwerkt was, is weer volop aan de slag.

"Ik word tegenwoordig echt blij wakker. Gewoon omdat ik me weer lekker voel", vertelt Joling aan het AD. De 50-jarige Joling maakte vrijdag zijn rentree als televisiepresentator bij Sterren Dansen op het IJs.

"Ik werd 's morgens doodmoe wakker, had nergens zin in", schetst Joling zijn situatie in augustus, toen bleek dat hij overwerkt was. "Noem het overspannen, een burn-out. Depressie zat er ook bij", vertelt de zanger achteraf.

"Als de dingen die je normaal zo leuk vindt, je tegen gaan staan, wordt het tijd je te laten onderzoeken."

Pak vla

Een arts constateerde dat Joling te veel werkte en adviseerde rust. "Ik was een pak vla dat langzaam leeg geknepen werd. We hebben rigoureus de stekker eruit getrokken. Ik ben gaan relaxen, op vakantie gegaan."

Dat was in het begin van de rustperiode lastig voor de zanger. "De eerste tijd schrok ik 's ochtends wakker: wat moet ik vandaag ook al weer? Dan realiseerde ik me dat ik niets hoefde. Dat was zo lekker."

Sociale contacten

"Ik zat aan de grond", blikt de 50-jarige terug. "Je kan geen acht dagen in de week werken, maar ik deed het wel. Waarom ook niet? Ik heb geen gezin, geen relatie. Dan is het onvermijdelijk dat de man met de hamer komt."

Zijn vrije tijd benutte Joling vooral om zijn sociale contacten aan te halen. "Ik realiseerde me ineens dat mijn sociale leven door al dat harde werken naar de knoppen was. Het was echt een wake-up call."

Joling is weer terug en heeft weer een volle agenda. Samen met Nance presenteert hij de schaatsshow Sterren Dansen op het IJs en hij werkt aan een nieuwe cd. Ondanks alle drukte, zweert Joling dat hij het rustiger aan doet. "We pakken het nu echt anders aan dan voorheen."