AMSTERDAM - Emma Smit is slechts tien weken oud, maar bezorgt haar vader nu al kopzorgen.

"Het wordt een uitdaging Emma niet te veel te verwennen", vertelt Jan Smit in een interview met het AD. "Tot mijn zestiende kreeg ik vijf gulden zakgeld per week. Emma kan ik met gemak meer geven, maar ik weet nu al dat ik het niet ga doen."

Jan, die zichzelf een echte familieman noemt, is naar eigen zeggen strenger dan zijn vriendin Liza.

"Een kind moet je vrijlaten, maar regels zijn regels. De ouders bepalen, niet andersom. Daarin ben ik strenger dan Liza." Jans bekendheid heeft grote invloed op Emma, die op 17 november het levenslicht zag. "Emma wordt groot onder volkomen andere omstandigheden dan ik."

Vakantiehuisje

De 25-jarige zanger zou zijn dochter het liefst opvoeden zoals hij is grootgebracht. "In de sobere stijl van bij ons thuis. Wij gingen een keer per jaar twee weken naar een vakantiehuisje op park De Kempervennen in Brabant. Kan nu niet meer helaas, m'n kop is te bekend. Van rust zou niets terechtkomen, maar wat zou ik het graag willen!"

Jans vriendin Liza heeft een 3-jarige dochter, Fem, uit een eerdere relatie. Hoewel Jan heeft kunnen oefenen met Fem, was hij de eerste dagen na Emma's geboorte erg bezorgd.

Bijzonder

"Dit is zo bijzonder, zo klein! Ik wilde de eerste dagen al haar eten voorproeven, steeds zeker weten dat Emma niets mankeerde. Maar ik heb er snel handigheid in gevonden. Luiers verschonen, wiegen, boertjes laten. Er is geen cursus waar je dat kunt leren. Je bent in een keer vader en dus moet je."

Sinds de Volendammer aan het hoofd van een gezin staat, doet hij het graag rustiger aan. "We zijn nu met z'n vieren thuis, een echt gezin. Even zomaar de deur uit, kan niet meer. Wil ik ook nauwelijks meer. De maanden rust die ik nu na mijn tweede stembandoperatie moet nemen, vind ik daarom geen ramp."

Moordende tempo

Dankzij zijn succesvolle carrière kan Jan het ook rustiger aan doen. Hij blijft optreden, maar niet meer in het moordende tempo van vroeger. "Voor mij is het nu tijd rustiger aan te doen en te genieten. Ik heb m'n eerste oeuvreprijs al binnen."

Dromen heeft Jan naar eigen zeggen niet meer. "Ik ben in principe wensloos. Waarover ik als jongen fantaseerde, kan ik afstrepen. Het is compleet nu, meer dan zelfs. Het voelt gek, maar in principe kan ik met pensioen."