AMSTERDAM - ''Ik kan binnen tien minuten de hele zaak uitleggen en afhandelen''. Dat zei de vermeende stalker van actrice Carice van Houten vrijdag tijdens een zogeheten pro-formazitting op de rechtbank in Amsterdam.

 Volgens hem was dit de eerste keer dat hij zijn woordje kon doen. Helaas voor K. duurde de rechtszaak langer dan een aantal minuten.

De rechter oordeelde dat de 41-jarige Johannes K. uit Groningen eerst naar de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) in Heiloo moet voor observatie.

Volgens de rechtbank zijn er aanwijzingen dat K. niet volledig toerekeningsvatbaar is. De man, die in detentie zit, pleitte tijdens de zitting voor vrijlating.

Niet nodig

Hij gaf aan dat een dergelijke opname niet nodig is, omdat hij ''weet wat de oorzaak is''. Over die oorzaak wilde K. echter niets kwijt. K. werd bijgestaan door zijn advocaat, maar beantwoordde de vragen van de rechter zelf.

Carice van Houten werd volgens het Openbaar Ministerie (OM) vorig jaar maandenlang door K. gestalkt. Hij stuurde haar brieven en gooide spullen als condooms en een bierviltje met zijn telefoonnummer door haar brievenbus. Ook vroeg hij ondertrouw met de actrice aan bij de gemeente Groningen.

Geheugen

Volgens de man mankeert er niets aan zijn geheugen. Zo wist hij te vertellen dat Van Houten zes foto's van haarzelf naar hem heeft gestuurd en hem heeft gebeld.

Op het moment dat K. werd aangehouden, was hij volgens justitie behoorlijk in de war. De man verklaarde zijn toestand door het feit dat hij niet verwachtte dat hij van stalking werd verdacht.

Zwijgrecht

De verdachte beriep zich verschillende malen op zijn zwijgrecht, maar bleef toch praten. Hij gaf aan niet mee te willen werken aan een psychologisch onderzoek. ''Ik ben juist aan het opkrabbelen en ben er klaar voor om terug te keren in de samenleving."

Het OM bleef bij het standpunt dat het belangrijk is dat K. wordt onderzocht. Er is nog geen psychologisch rapport van de man opgesteld. De verdachte weigerde eerder een onderzoek door een psychiater. Carice van Houten was niet bij de zitting aanwezig.