AMSTERDAM - Als het aan twee van de drie heren van de 3JS ligt, wordt het popliedje Je Vecht Nooit Alleen het Songfestivalnummer. De Volendammers schreven vijf nummers voor het liedjesfestijn.

Zondag wordt tijdens het Nationaal Songfestival duidelijk met welk liedje de 3JS naar Duitsland gaan.

De Volendammers lieten woensdag al een klein stukje van de vijf nummers horen tijdens de TROS-radioshow Gouden Uren.

"Dit voelt toch een beetje als dopen, de liedjes gaan voor het eerst de wereld in", reageerde gitarist Jaap Kwakman. "Ik ben een beetje emotioneel nu", biechtte zanger Jan Dulles op. De Volendammers schreven drie ballads en twee wat steviger nummers.

Voorkeur

De heren hebben zelf een duidelijke voorkeur. "Het eerste liedje, Je Vecht Nooit Alleen, dat is mijn favoriet", zei Dulles. "Voor mij ook", vulde Kwakman aan. Alleen de derde J, gitarist Jaap de Witte, is het niet met zijn bandmaatjes eens. "Ik vind Toen Ik Jou Vergat het mooiste liedje."

De 3JS hebben woensdag ook een tipje van de sluier opgelicht over hun act. "We staan wel met achtergrondzangeressen, maar niet met een band op het podium", verklapte Kwakman.

"In Duitsland mogen we met maximaal zes mensen op het podium staan. Bovendien mag je niet met een liveband optreden, dus dan zou de band moeten playbacken."

Act

Volgens Kwakman krijgen de kijkers zondag een act te zien die ook in Düsseldorf op de planken zou kunnen staan. De 3JS moeten op 12 mei aantreden tijdens de tweede finale van het Eurovisie Songfestival.

De heren zijn blij met de loting voor de halve finale. "Je bent er dan al wat langer en hebt dus meer tijd voor promotie", licht Dulles toe. "En we zitten met weinig Oostbloklanden in de halve finale."

Finale

Als de 3JS door weten te dringen tot de finale van het liedjesfestijn, moeten ze op 14 mei weer aan de bak. De laatste keer dat Nederland een finaleplek wist te bemachtigen was in 2004. Vorig jaar sneuvelde Sieneke in de halve finale, het jaar daarvoor eindigden De Toppers in de onderste regionen.

Ook Hind - die zondag in de jury zit - Edsilia Rombley, Treble en Glennis Grace haalden geen finaleplaats. De laatste keer dat Nederland het Eurovisie Songfestival won, was in 1975 met het liedje Ding-a-dong van Teach-In.