Eindelijk geboren! 9 Maanden zin en onzin

Poepluiers, buikkrampjes en melkspuugjes. Prins Willem Alexander krijgt het de komende maanden allemaal om zijn oren. Prinses Maxima's wereld bestaat voorlopig uit na-weeën, borst-stuwingen en kraamtranen. Maar het is allemaal voor een goed doel: hun zondag geboren babydochter. Hè, hè, eindelijk! De roddelbladen kregen een sik van die eindeloze zwangerschap. Op Nu.nl een overzicht van negen maanden zin en onzin uit de roddelbladen.

Bol buikje?

Nu de baby is geboren, lijken de speculaties van de afgelopen paar maanden ineens heel onbelangrijk. Maar alle roddelbladen hielden zich wekelijks intensief met de Oranje-zwangerschap bezig. Het begon allemaal in februari 2002, toen Willem Alexander en Maxima trouwden. Al vèr voor het huwelijk hadden de roddelbladen het over hun toekomstige baby en nu het paar officieel gehuwd was, moest het er maar snel van komen. Maar er gebeurde niets…Tijdens officiële gebeurtenissen waren alle camera's op de buik van Maxima gericht, in de hoop daar een lichte bolling te kunnen bespeuren. Maar nee. Het strakzittende jurkje waarin Maxima een keer een bol buikje toonde, bleek gewoon van slechte snit. Maxima had net zwaar getafeld of haalde juist diep adem zodat de jurk om haar buik spande. Sprake van een baby was er echter nog steeds niet.

Ongeduldig

De roddelbladen werden ongeduldig. Waarom was ze nog niet zwanger? Wilden Alex en Maxima gewoon nog even wachten met het ouderschap? Want dat ze genoten van het gehuwde leven, was duidelijk. In één jaar gingen ze wel tien keer op vakantie. Een weekje skiën, lekker wandelen en kano-varen in Argentinië, een bergvakantie ergens in de Alpen, een tripje naar een Caribisch eiland. Het regeringsvliegtuig maakte overuren om het jonge paar overal heen te vliegen. Uit de vakantiefoto's waar Maxima rokend en drinkend opstond, moest -helaas- worden geconcludeerd dat het nog steeds niet zo ver was.

Ondertussen werd het liefdesnestje van Lex en Max grondig verbouwd. De Horsten in Wassenaar moest -letterlijk en figuurlijk- een paleisje worden waar een toekomstig koningskind in alle rust zou kunnen opgroeien. Maar dan moest het wel eerst worden verwekt natuurlijk. Toen dat een jaar na de bruiloft nog steeds niet het geval was, kwamen de eerste insinuaties over Maxima's onvruchtbaarheid in de wereld. Of die van Willem Alexander natuurlijk. Hij lijdt aan een bepaalde ziekte en een ijverige roddel-redacteur had uitgeplozen dat er bij mannen met die aandoening heel soms sprake kan zijn van verminderde vruchtbaarheid. Bij de gynaecologische afdeling van het Haagse Bronovo-ziekenhuis, waar de meeste Oranjes zich laten behandelen, lag vanaf dat moment altijd wel een journalist of fotograaf op de loer, in de hoop een glimp van het prinselijk paar te ontdekken.

Niet pluis

En jawel: gesnapt! Maxima blijkt inderdaad een gynaecoloog te bezoeken. Natuurlijk weet niemand precies wat er aan de hand is, want het ziekenhuispersoneel laat geen woord los, maar wel is bewezen dat er 'iets' niet pluis is. Een stroom geruchten komt op gang. Maxima zou een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, hoogstwaarschijnlijk IVF (reageerbuisbaby). Daarbij komt vaak een tweelingzwangerschap voor, dus de bladen verheugden zich al bij voorbaat. twee baby's, dat was al dat wachten wel waard! Maar: nog steeds geen officiële bevestiging van een zwangerschap.

En dan, midden juni 2003, is het eindelijk zo ver. Willem Alexander en Maxima kondigen aan zwanger te zijn. Ze zijn stralend en verheugd en hopen begin 2004 de ouders te worden van een gezond kind. De roddelbladen zijn uitzinnig van vreugde. Ze lopen op de zaken vooruit met artikelen over een tweetalige opvoeding, hoe moet dat met de bezoekjes van de Argentijnse (groot)ouders en in welke kerk en volgens welk geloof zal het kind gedoopt worden? Op de foto's toont Maxima al snel lekker bol en zwanger en waarschijnlijk hebben de roddelbladen een record-verkoop met het nummer van een zwangere Maxima in badpak. Want welke Nederlander wil dat buikje nou niet zien? De prinses verschijnt met leuke zwangerschapspakjes in het openbaar en bewijst dat je ook modieus kunt zijn met een dikke buik. En ze is al zo snel dik, zou er dan toch echt een tweeling komen?

Gruwelijke scenario's

Helaas begint Maxima ergens in september met haar gezondheid te kwakkelen. Ze zegt een paar officiële bijeenkomsten af omdat die te vermoeiend zouden zijn. En al snel lekt het gerucht uit dat ze strikte bedrust heeft voorgeschreven gekregen. Ze moet de hele dag plat liggen tot aan de bevalling toe. Die is pas begin januari, dus nog een dikke drie maanden. Oei, dat is lang… dan is er vast iets ergs aan de hand. De roddelbladen trommelen artsen en deskundigen op en verdraaien hun woorden zodanig, dat er van de meest gruwelijke scenario's sprake is. Ernstige zwangerschapsvergiftiging, een vroeggeboorte op komst en nog steeds het gerucht dat er niet één maar twee baby's worden verwacht. Een 'geheime bron' weet immers te melden dat er twee peperdure wiegjes zijn besteld door het koninklijk paar. De RVD komt met de boodschap dat de geboorte van het prinsenkind eerder zal plaatsvinden dan verwacht. Niet volgend jaar, maar nog in 2003, misschien zelfs vòòr de feestdagen. Tweelingen komen vaak twee maanden te vroeg op de wereld, qua planning zou dat wel kloppen.

Jaaa!

De prinses laat zich niet meer in het openbaar zien en de bladen balen omdat ze nu al die leuke plaatjes van Maxima in positiekleding moeten missen. Al weken moeten ze het doen met oude beelden van een klein buikje. Eén blad bewerkt in december daarom maar een foto en tekent er een dikke buik op. 'Zo ziet Maxima er nu uit' is het bijschrift. In dezelfde week dat het blad in de winkel ligt, wordt Maxima op zondagochtend in het Bronovo-ziekenhuis opgenomen. De pers snelt toe, cameraploegen draaien warm, studio's in Hilversum worden ingericht en deskundigen opgetrommeld. Vandaag gaat het gebeuren! Acht uur later, om één minuut over vijf 's middags, wordt de dochter van Alexander en Maxima geboren. Eéntje maar, geen tweeling dus. Een kwartiertje later verschijnen de eerste reclames al op televisie, met 'Hoera, een dochter'. Die zijn natuurlijk van tevoren voor zowel jongens als meisjes opgenomen.

Naamloos meisje

Om 21.30 uur verschijnen twee artsen op televisie. Ja, inderdaad, Maxima had 'een aandoening' waarvoor bedrust werd voorgeschreven, vertellen die. Maar de bevalling ging prima en het kind is gezond. En Maxima was erg flink en dapper tijdens de bevalling volgens de arts. Even later komt Willem Alexander binnen, mèt zijn baby, gehuld in een (vergeeld?) antiek kanten jurk. Alex is helemaal gelukkig en staat monter de pers te woord. Hij kan zijn ogen niet van de baby afhouden en toont haar trots voor de camera's. Hij vertelt dat zijn schoonmoeder aanwezig was in het ziekenhuis maar dat schoonpappa wegens werk alweer naar Argentinië was afgereisd. En natuurlijk was Moeder Beatrix was dol van vreugde. Een kleine teleurstelling is dat Willem Alexander de naam nog niet kon bekend maken omdat Maxima en hij daar nog niet helemaal uit zijn. En wanneer de aangifte bij de Burgerlijke Stand gaat plaatsvinden, is ook nog niet bekend. Maar: het prinsesje is geboren en ze is helemaal gezond.

Op maandag, zodra de zon is opgekomen, mogen de oranje wimpels aan de vlaggemasten in Nederland worden bevestigd om de geboorte te vieren. Waarschijnlijk zullen de redacteuren van de roddelbladen die zon allemaal zien opkomen. Zij werken de hele nacht door om hun speciale 'prinsenkind-editie' maandagmiddag als eerste in de winkel te hebben liggen. Of daar veel nieuws in staat valt te betwijfelen, maar deze 'specials' zijn ongetwijfeld leuke collectors items met veel foto's. Mochten we wel een sappig nieuwtje tegenkomen, dan laten we het je zeker weten. En nu: vlaggen uit en beschuit met roze muisjes eten!

Tip de redactie