Joling adviseert Jan Smit rust

AMSTERDAM - Gerard Joling raadt Jan Smit aan om vooral rustig aan te doen nu hij weer stemproblemen heeft. De 50-jarige zanger merkte al dat Jan wat hees was, maar dacht dat het door vermoeidheid kwam. Joling weet als geen ander hoe belangrijk het nemen van rust is.

"Jan moest toen drie kwartier optreden en ik hoorde dat hij een beetje hees was. Nou waren ze net terug uit CuraƧao en ze hadden lang gevlogen. Dus het kon ook aan de vermoeidheid liggen. Ik heb er verder geen aandacht aan besteed", zegt Joling in De Telegraaf.

Vorige week constateerde een arts echter dat Jan een poliep op zijn stembanden heeft. Die werd verwijderd en Smit moet nu twee tot drie maanden stemrust in acht nemen.

Raspaardje

"Je hebt als zanger een raspaardje in je keel en daarop moet je zuinig zijn. Ik vind zanglessen en zangoefeningen vervelend, maar ik doe ze wel", zegt Gerard. "Misschien dat Jan daar voortaan nog meer tijd aan zou moeten besteden. De ene stem is nu eenmaal gevoeliger dan de andere stem."

Rust

Joling nam vorig jaar enkele maanden vrij omdat hij overwerkt was. Rust is volgens de zanger het ideale medicijn.

"En ik ben geen dokter, maar hij is natuurlijk net vader geworden. Dat geeft ook stress. Misschien is het een combinatie van heel hard werken en minder slapen. Ik wens hem in elk geval alle sterkte en raad hem aan rustig te revalideren. Over de tijd nemen en hoe je daarvan opknapt, kan ik meepraten."

Lees meer over:
Tip de redactie