AMSTERDAM - Marco Borsato is maandag in de prijzen gevallen. De zanger werd door de luisteraars van radiozender 100% NL gekozen tot artiest van het jaar 2010.

"Dat is de eerste van 2011 en meteen een hele mooie", aldus een ietwat verbouwereerde Borsato. "Deze voelde ik eerlijk gezegd niet aankomen, het is echt erg leuk."

De zanger kreeg 21,3 procent van de stemmen en liet Jan Smit en Nick & Simon achter zich. Smit eindigde met zestien procent van de stemmen op de tweede plaats. Nick & Simon volgen hem met veertien procent op de voet. In totaal brachten ruim zevenduizend luisteraars hun stem uit.

Moed

"Leuk dat de luisteraars massaal gestemd hebben, dat geeft de burger moed", reageerde Borsato, die tijdens een vergadering over zijn aanstaande stadionconcerten werd verrast. Borsato moet nog even wachten op zijn prijs, volgende week dinsdag reikt Albert Verlinde de beeldjes uit.

Radiozender 100% NL deelt sinds 2009 jaarlijks prijzen uit. De awards kwamen tot stand met hulp van Buma Stemra. Luisteraars kunnen via de site van de zender stemmen op hun favoriete artiest, album, hit en nieuwkomer. De overige winnaars worden deze week bekendgemaakt.